Cykelhjälmen som pratar med bilar

ANNONS
|

Volvo Cars har slagit sig samman med hjälmstillverkaren Poc och elektronikjätten Ericsson för att utveckla hjälmar som kommunicerar med bilar genom en mobilapp. Både bilisten och cyklisten ska varnas när de är i kollisionskurs med varandra. Tanken är att trafikanterna ska vara medvetna om varandra även om något, till exempel ett hus, skymmer synen.

En prototyp av hjälmen, som är utvecklad i Göteborg, presenterades på elektronikmässan CES (Consumer Electronics Show) i Las Vegas i går.

– Det här är ett viktigt steg för Volvo Cars när det gäller att bygga bilar som inte krockar. I och det här kommer vi ännu närmare i att få bort de blinda fläckarna mellan bilar och cyklister och på så sätt kan vi undvika olyckor, säger Klas Bendrik it-chef på Volvo Cars.

ANNONS

När det finns risk för att en olycka närmar sig ska hjälmen vibrera och små röda dioder blinka. Också bilisten ska varnas om att det är en cyklist på väg och om det blir riktigt illa ska bilen bromsa automatiskt. Bilen och cykelhjälmen kommunicerar via GPS och en molntjänst utvecklad av Ericsson.

Varje dag görs i snitt 100 000 cykelresor i Göteborg enligt en mätning gjord av trafikkontoret. Mellan 2013 och 2014 ökade antalet cyklar i staden med 30 procent enligt samma mätning.

2013 inträffade över 12 000 cykelolyckor i Sverige, enligt statistik från NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande. Nästan 700 skadades svårt eller omkom. Under samma tid dödades fem och 82 skadades svårt i cykelolyckor i Västra Götaland. Första halvåret 2014 omkom 38 personer i cykelolyckor, den högsta siffran sen 2007.

ANNONS