Coronaviruset tog sig in på flera svenska minkfarmar i höstas. Nu kan ett vaccin vara på väg. Arkivbild.
Coronaviruset tog sig in på flera svenska minkfarmar i höstas. Nu kan ett vaccin vara på väg. Arkivbild. Bild: Patric Söderström / TT

Covidvaccin för minkar på gång

I Finland testas just nu ett vaccin mot covid-19 för minkar. Nu hoppas Pälsdjursuppfödarnas riksförbund på ett snabbt godkännande.

ANNONS

– Det behövs just nu det här året när vi haft så många fall i världen. Innan den tredje vågen kommer hoppas jag att vi har ett vaccin för minkar, säger Jussi Peura, forskningschef på Finlands pälsdjursuppfödares förening, till P4 Blekinge.

Minknäringen i Finland är större än i Sverige, men där har viruset än så länge inte letat sig in på någon av farmarna.

I oktober fanns viruset på 13 minkfarmar på Listerlandet i Sölvesborgs kommun, men efter den så kallade avpälsningen försvann smittan. Om vaccinet ska användas i Sverige krävs ytterligare tester, men enligt Jussi Peura bör man inte vänta.

ANNONS

– När vi talar om en sjukdom som kan spridas från mink till människa och från människa till mink, så bör man jobba på båda samtidigt.

Rättad: I en tidigare version av texten fick Jussi Peura fel titel.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS