Under vecka 27 konstaterades 547 bekräftade fall av covid-19 i Västra Götaland, vilket är 23 procent fler än föregående vecka. Den variant som dominerar smittspridningen i nuläget är BA.5, en undervariant till omikron.
– BA.5 är mer smittsam och sprids trots att luftvägsinfektioner normalt brukar vara väldigt få under sommaren. De flesta som smittas får relativt skonsamma symtom, särskilt de som är vaccinerade mot covid-19. Jag uppmanar alla att vaccinera sig och tänk på att ta alla påfyllnadsdoser som rekommenderas, säger regionens ställföreträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall i ett pressmeddelande.
Skillnad från förra sommaren
I Sverige har antalet fall av covid-19 ökat från cirka 4 200 till nästan 4 800 den senaste veckan, enligt Folkhälsomyndigheten. Räknar man bort fall som rapporterats in i efterhand är ökningen 7 procent, vilket kan jämföras med drygt 30 procent föregående veckor.
Ökningstakten tycks därmed ha avtagit på nationell nivå, skriver Folkhälsomyndigheten. Men skillnaden jämfört med förra sommaren är tydlig.
– Antalet bekräftade fall under samma tid förra året var mycket lägre trots att provtagningen var betydligt mer omfattande, vilket talar för att smittspridningen är större den här sommaren, säger Moa Rehn, tjänsteförrättande enhetschef på Folkhälsomyndigheten, i en skriftlig kommentar till TT.
Fler på sjukhus
Smittan ökar i ungefär hälften av landets regioner. Sedan slutet av juni står den nya omikronvarianten kallad BA.5 för mer än 50 procent av alla fall.
BA.5 bedöms vara mer smittsam och kan ta sig förbi immunförsvaret för både vaccinerade och tidigare infekterade av covid-19. Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell har tidigare sagt att "en stor del av befolkningen troligen kommer att smittas av denna nya undergrupp".
Det finns hittills inget som tyder på att BA.5 skulle ge ett allvarligare sjukdomsförlopp än tidigare omikronvarianter.
En av fem positiva
I nuläget testas endast personal och patienter inom hälso- och sjukvård samt personal och omsorgstagare inom omsorgsverksamheter. I vissa fall, om det är rekommenderat av läkare, kan även andra personer provtas.
– Man ska vara lite extra vaksamma på symtom på luftvägsinfektion nu. Gemene man behöver inte testa sig, men om du känner dig förkyld ska du räkna med att det kan vara covid-19. Stanna hemma tills du är feberfri och har minskad hosta i åtminstone två dagar, säger Leif Dotevall.
Än så länge ses ingen ökning inom intensivvården i Västra Götaland men även de som blir milt sjuka kräver extra hantering inom vården för att minimera smittspridning.
– Sjukvården är sommarbemannad och har ett ansträngt utgångsläge. Då får det stor påverkan med varje patient som läggs in med covid-19. Och även en mild virusvariant kan få allvarliga konsekvenser om smittan når våra sköraste, säger pandemisamordnare Marga Brisman i ett pressmeddelande.
Återupptar rapportering
På grund av den ökande smittspridningen börjar regionen återigen att rapportera antalet inneliggande patienter som har covid-19.
I dag, torsdag den 14 juli, vårdas totalt 96 personer för covid-19 i Västa Götaland, varav 1 inom intensivvården. Liksom tidigare under pandemin omfattas samtliga inneliggande patienter som testat positivt för covid-19 – även de som primärt vårdas av andra anledningar.
Fakta: Här ökar smittan
Den senaste veckan var antalet fall per 100 000 invånare högre än medelvärdet för föregående tre veckor i 12 av 21 regioner:
Dalarna, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Skåne, Stockholm, Sörmland, Värmland, Västmanland, Västra Götaland, Örebro och Östergötland.
En minskning syntes i Blekinge och i övriga regioner var det ingen signifikant förändring.
Källa: Folkhälsomyndigheten