EU:s medlemsländer har arbetat fram ett gemensamt vaccinbevis som börjar gälla den 1 juli. Arkivbild.
EU:s medlemsländer har arbetat fram ett gemensamt vaccinbevis som börjar gälla den 1 juli. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Covidbeviset här – så fungerar det

I dag blir det lättare att resa inom EU igen – om du är vaccinerad. Då öppnar tjänsten för det digitala vaccinpasset, som ska kunna visas upp vid gränspassager. Så här fungerar det nya covidbeviset.

ANNONS

Det EU-gemensamma vaccinationspasset, även kallat covidbevis, är ett dokument som visar att du har fått vaccin mot covid-19 och hur många doser du fått. Intyget ska kunna visas upp digitalt eller i pappersform vid gränspassager i samband med id-kontroll.

Covidbeviset är gratis och tjänsten öppnar den 1 juli. Än så länge krävs dock ett svenskt personnummer för att kunna få det.

Vaccinera dig. Inom sju dagar rapporteras vaccinationen till Nationella vaccinationsregistret. Logga därefter in med e-legitimation på covidbevis.se.

Hämta, skriv ut eller spara ditt vaccinationsbevis. Beviset skickas automatiskt till din digitala brevlåda och är redo att användas.

ANNONS

Om man inte kan använda e-legitimation kan intyget skickas i pappersform till folkbokföringsadressen. En blankett kommer att finnas på ehalsomyndigheten.se den 1 juli.

Den som saknar tillgång till internet kan ringa 0771-766 200 eller skriva brev till E-hälsomyndigheten och be om att få en blankett som man fyller i och skickar tillbaka till E-hälsomyndigheten, Box 913, 391 29 Kalmar. Även här krävs svenskt personnummer.

Än så länge innehåller intyget endast bevis på att du är vaccinerad. Utöver det innehåller dokumenten namn, födelsedatum, utfärdandedatum och ett unikt certifikat-id i form av en QR-kod. Från mitten av juli är planen att bevisen även ska inkludera negativa testsvar och senast den 12 augusti ska det även gå att få bevis på tillfrisknande.

Det räcker att du har fått din första vaccindos, men tänk på att det kan ta upp till sju dagar innan den rapporterats in. Reglerna kring om du behöver en eller två doser vaccin kan också skilja sig åt mellan olika länder.

En del länder godtar bara beviset om det har gått 14 dagar efter den sista vaccindosen, så kolla upp vad som gäller för ditt resmål.

Covidbeviset är giltigt i 90 dagar, men ett nytt intyg kan hämtas gratis hur många gånger som helst, om man exempelvis skulle bli av med mobilen.

ANNONS

Covidbeviset är tänkt att underlätta, men är inget krav för att resa inom EU. Olika länder kan dock kräva olika typer av intyg och test, så man bör hålla sig uppdaterad om vad som gäller i det land man reser till via UD eller ambassadernas hemsida Sweden Abroad.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS