Coronastestningen i bland annat region Jönköping kommer att vara begränsad den här veckan. Arkivbild.
Coronastestningen i bland annat region Jönköping kommer att vara begränsad den här veckan. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Covid-testning drabbad av leveransproblem

Flera regioner får begränsad provtagningskapacitet för covid-19 under veckan. Anledningen är att analysmaterial till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) blivit försenat.

ANNONS

SVA analyserar covid-19-prover åt bland annat regionerna Jönköping, Kronoberg och Örebro.

En inställd leverans från Taiwan gör dock att kapaciteten kommer att halveras den här veckan.

– I normala fall handlar det om 1 700–1 800 tester per dag. Men den här veckan blir det ungefär halva den summan, säger Henrik Ericsson, chef på den mikrobiologiska enheten på SVA, till TT.

– Det var problem med kvalitetskontrollen på sändningen vi skulle ha fått i förra veckan, men vi får en ny sändning om en vecka.

Enligt Malin Bengnér, smittskyddsläkare i region Jönköpings län, kommer bland annat inneliggande patienter och vårdtagare inom äldreomsorgen att prioriteras under veckan.

ANNONS

"Övriga invånare med lindriga symtom kan tyvärr få vänta längre eller i värsta fall få avstå från provtagning", säger hon i ett pressmeddelande.

"För att undvika smittspridning är det mycket viktigt att alla med förkylningssymtom stannar hemma, oavsett provtagning."

Jens Bornemann/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS