Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Coronaviruset tros ha funnits i Dalarna i december

Personer tros ha insjuknat i covid-19 i Dalarna redan i december. Det säger smittskyddsläkaren Anders Lindblom till Svd.

Sveriges första bekräftade fall av covid-19 är från i slutet av januari då en kvinna från Jönköping som hade varit i Wuhan i Kina insjuknade.

Viruset kan ha nått Sverige betydligt tidigare än så. Nu menar smittskyddsläkaren Anders Lindblom i Dalarna att patienter insjuknade redan i december i landskapet.

Han berättar att några av dem han menar insjuknade i i covid-19 sökte sig till vårdcentralen Svärdsjö utanför Falun.

– På Svärdsjö vårdcentral såg de många med luftvägssymtom som hade haft kontakt med en person som kom från Wuhan då, säger han till SvD.

Då virussjukdomen var okänd vid tillfället kunde patienterna av naturliga skäl inte diagnostiseras med covid-19.

Har utvecklat antikroppar

I efterhand har det visat sig att flera av patienterna som sökte vård har utvecklat antikroppar mot Sars-Cov-2.

Att personerna har utvecklat antikroppar är inte något bevis på att de insjuknade i covid-19 redan i december, då de kan ha insjuknat senare, men Anders Lindblom säger till Svd att han anser att det är troligt att det var då de blev sjuka.

Anders Lindblom menar att det är troligt att även personer i andra delarna kan ha insjuknat i Sverige innan sjukdomen blev känd.

– Det kom nog tidigare än vad vi trodde. Det visade också Folkhälsomyndighetens undersökning av helgenomsekvensering, att vi har ett inflöde inte bara från Italien, som vi trodde från början. Det har nog kommit in från andra ställen tidigare också, men det var då det satte fart.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.