STOCKHOLM 20200131 Johan Carlson Generaldirektör  för Folkhälsomyndigheten, Socialminister Lena Hallengren och Socialstyrelsens Generaldirektör  Olivia Wigzell närvarar vid fredagens pressträff på Rosenbad gällande information kring beredskapen i Sverige för coronaviruset.
STOCKHOLM 20200131 Johan Carlson Generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, Socialminister Lena Hallengren och Socialstyrelsens Generaldirektör Olivia Wigzell närvarar vid fredagens pressträff på Rosenbad gällande information kring beredskapen i Sverige för coronaviruset. Bild: Ali Lorestani/TT

Coronaviruset samhällsfarligt

Regeringen har vid ett extrainsatt sammanträde fattat beslut om att det nya coronaviruset ska klassificeras som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom, bekräftar socialminister Lena Hallengren (S) för TT.

ANNONS

– Vi vill att smittskyddsläkarna och vården har tillgång till alla verktyg om det skulle behövas, säger hon och exemplifierar med ett ökat mandat för läkare att besluta om tvingande karantän och isolering.

Regeringsbeslutet träder i kraft vid midnatt. Det gäller "under en tid", enligt socialministern. För att göra det permanent krävs riksdagsbeslut.

Folkhälsomyndigheten lämnade på fredagen en hemställan till regeringen om att besluta om en den här klassificeringen. Den innebär inte att viruset anses farligare än tidigare utan rör beredskapen och hur den ska fungera.

Med samhällsfarliga sjukdomar menas allmänfarliga sjukdomar som kan få spridning i samhället som innebär en allvarlig störning eller överhängande risk för en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner och som kräver extraordinära smittskyddsåtgärder.

ANNONS

Sedan tidigare klassas ebola, sars och smittkoppor som allmän- och samhällsfarliga sjukdomar.

– Vi önskar att viruset klassas som allmänfarligt, vilket innebär att man kan ge individuella förhållningsorder, till exempel ställa krav på undersökning. Vi vill också att det klassas som samhällsfarligt, vilket ger oss möjlighet att spärra av större områden och besluta om karantän, sade Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, på fredagen.

Lars Pedersen/TT

ANNONS