Helena Gisslén i Östra sjukhusets infektionsmottagningens provisoriska tält för provtagningar för coronaviruset.
Helena Gisslén i Östra sjukhusets infektionsmottagningens provisoriska tält för provtagningar för coronaviruset. Bild: Mia Höglund

Coronaviruset i landet och världen

Coronaviruset har nu tagit över 100 liv i Sverige och regeringen har kraftigt stärkt restriktionerna gällande folkmassor. Samtidigt öppnar statsminister Stefan Löfven för att isolera Stockholm, som är den hårdast drabbade regionen i landet.
– Vi kan komma i en sådan situation där även det måste göras, säger Stefan Löfven i en intervju med TV4.

ANNONS
|

Under lördagen kom nya siffror från Folkhälsomyndigheten som visade att coronaviruset nu krävt över 100 liv i Sverige – sammanlagt har nu 102 personer dött. Samtidigt landade siffran på antalet bekräftade sjukdomsfall i landet på 3 447 stycken.

239 personer får eller har fått intensivvård i landet, enligt siffror från Svenska intensivvårdsregistret.

Nästan hälften från Stockholm

Värst drabbad av Sveriges regioner är Stockholm, där över 1 500 personer bekräftats smittade av viruset och 63 har avlidit.

TT skriver att lite mindre än hälften av alla konstaterade fall i Sverige har upptäckts i Stockholm och i ett pressmeddelande skriver regionen att de nu testat cirka 8 000 personer för viruset.

ANNONS

Västra Götaland är den region med näst flest fall, men ligger fortfarande långt efter: totalt 330 bekräftade sjukdomsfall har rapporterats in från regionens kommuner, enligt Folkhälsomyndigheten. Enligt samma källa intensivvårdas 25 personer i regionen till följd av viruset, och fyra har avlidit.

Kraftigare åtgärder – Stockholm kan isoleras

I försöken att fördröja smittspridningen och undvika en överbelastning av svensk sjukvård gick regeringen under fredagen ut och stärkte restriktionerna gällande folkmassor. Från och med söndag 29 mars införs ett förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer.

I en intervju med TV4 öppnar också statsminister Stefan Löfven för att Stockholm, likt Finlands Helsingfors, kan komma att isoleras från resten av landet, i kampen mot virusspridningen.

– Stockholm är så hopknutet med både Uppsala och Södertälje att det skulle vara oerhört svårt att hålla koll på en sådan bestämmelse. Men vi bortser inte från något, vi kan komma i en sådan situation där även det måste göras, säger Stefan Löfven i intervjun.

Även andra geografiska ytor kan bli aktuella att begränsa, enligt Löfven.

LÄS MER:Västtrafiks vd om coronakrisen i kollektivtrafiken

Över 20 000 döda i Europa

I och med att viruset fortsätter att sprida sig över världen kommer även de dystra konsekvenserna: under lördagen steg dödssiffran i Europa över 20 000. De hårdast drabbade landet är Italien, där viruset nu tagit över 10 000 liv, enligt internationella nyhetskällor.

ANNONS

USA har klättrat upp till att bli det land där flest sjukdomsfall rapporterats: över 116 000 hade rapporterats på lördagskvällen. Samtidigt var den totala siffran på antalet bekräftade fall i världen strax över 652 000.

LÄS MER:Rödgrönrosa utslängda från stadens coronagrupp

Ljusglimtar i krisen

GP har sedan några dagar startat serien Ljusglimtar i krisen. Där kan du som läsare bland annat läsa om restaurangägaren Haider som ger gratismat till Göteborgs sjukvårdspersonal, och om hur det samarbetas i Bergsjön för att gymnasielever ska kunna studera i lugn och ro, trots stängda skolor. I GP:s liverapportering kan du följa det senaste om coronaviruset.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS