Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm varnar för att stödet till den fria forskningen kan minska. Arkivbild.
Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm varnar för att stödet till den fria forskningen kan minska. Arkivbild. Bild: Naina Helén Jåma/TT

Coronaviruset hotar svensk forskning

ANNONS

Det nya coronaviruset kan slå hårt mot finansieringen av svensk forskning under kommande år, varnar Kungliga Vetenskapsakademien.

Förra året delade Vetenskapsakademien och dess samarbetspartners ut totalt 455 miljoner kronor till olika forskningsprojekt, vilket utgör en viktig grund inte minst för unga forskare.

Men eftersom en stor del av de stipendier och bidrag som förmedlas kommer från aktieutdelningar väntas medlen nu minska kraftigt, då bolag sänker eller helt avstår från sina utdelningar på grund av coronakrisen.

"Konsekvensen kan bli att vi förlorar en hel generation forskare samtidigt som coronakrisen verkligen har visat på vikten av fri forskning. I det läget bedömer vi att det är nödvändigt att staten i stället går in och tar ett större ansvar genom att se till att forskningen får mer statligt stöd via Vetenskapsrådet", säger Vetenskapsakademiens ständige sekreterare Göran K. Hansson i ett pressmeddelande.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS