Ett 20-tal personer har konstaterats smittade av covid-19 under försvarets stora övning Sydfront 21 som pågår i södra och mellersta Sverige.
Ett 20-tal personer har konstaterats smittade av covid-19 under försvarets stora övning Sydfront 21 som pågår i södra och mellersta Sverige. Bild: Adam Ihse/TT

Coronautbrott under försvarets övning

Ett 20-tal soldater har drabbats av covid-19 under försvarets stora övning Sydfront 21 i mellersta och södra Sverige, uppger Försvarsmakten.
– Vi har klarat av det här själva och hade tagit höjd för fler, säger kommunikationschef Alf Johansson till TT.

ANNONS

Militärövningen som pågår mellan 29 april och 10 maj består av 13 olika förband med cirka 3 500 deltagare. Det handlar om såväl värnpliktiga som anställda soldater. Att ett antal soldater smittats var TV4 Nyheterna först med att rapportera.

– Ett förband med 200 deltagare drabbades av 8 bekräftade fall. De isolerades. Eftersom förbandet redan hade nått sina utbildningsmål så skickade alla hem för säkerhets skull, säger Alf Johansson.

– Totalt har vi haft ett 20-tal som bekräftats smittade, huvudparten hade med sig smittan när de kom och deltog aldrig i övningen. Det motsvarar ungefär 0,6 procent av de 3 500 som deltog, vilket väl är ungefär samma nivå som i samhället i övrigt, säger han.

ANNONS

Enligt Johansson hade Försvarsmakten tagit höjd för en ännu högre smittspridning. De fall som uppstått har hanterats av militärens egen sjukvård.

– Vi har inte belastat den civila sjukvården, säger Johansson, som försvarar att övningen genomförs mitt under pandemin:

– Vi gör alltid riskanalyser vid övningar. Det här är en väldigt viktig övning för armén att få träna tillsammans för att vi ska kunna bibehålla vår förmåga att försvara Sverige. Då måste man öva tillsammans i en större kontext under en brigad, säger Alf Johansson.

Övningen är koncentrerad kring Försvarsmaktens övnings- och skjutfält i närheten av Skövde, Karlsborg, Skillingaryd, Vaggerryd, Revinehed och Björka.

Owe Nilsson/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS