Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Coronautbrott ombord på ostindiefararen Götheborg

Smitta har spridits ombord på ostindiefararen Götheborg. Nio av 65 personer har testat positivt för covid-19 under resan över Östersjön.
– Vi har en sjukstuga ombord, där den första personen placerades, säger expeditionsledaren Kristoffer Bennis.

Det var ett smittodrabbat skepp som på måndagsmorgonen lade till i en torrdocka i Stockholm. Efter att en person i lördags fått milda förkylningssymptom under resan från Helsingfors testades hela besättningen för covid-19 – och nio av 65 personer ombord testade positivt, vilket P4 Göteborg berättat om.

– När den första personen fick lätta symptom agerade vi efter de rutiner vi tagit fram sedan innan. Där ingår bland annat att testa samtliga ombord, säger Kristoffer Bennis, expeditionsledare på ostindiefararen Götheborg.

Ombord på ostindiefararen finns omkring 600 covid-19-tester och efter att ha genomfört uppföljande tester har vissa personer som tidigare varit positiva redan hunnit testa negativt.

– Rent medicinskt är det inget dramatiskt för oss, säger Kristoffer Bennis, som berättar att den första smittade personen kunde placeras i den sjukstuga som finns ombord.

Skarpare covid-19-regler än i samhället

Två personer har fått feber men ingen ska ännu ha fått några allvarliga symptom.

I samhället i övrigt ses inte covid-19 som samhällsfarlig längre, och allmänheten ska inte testa sig vid symptom. Varför testar ni besättningen?

– Vi rör oss över gränser och i varje land ser det olika ut. Lite i förebyggande syfte har vi till exempel också ställt krav på att man ska vara vaccinerad eller ha friskintyg om man ska segla med som jungman eller fast besättning. Det är just för att kunna vara tryggare i sådana situationer som kommer nu till exempel, säger Kristoffer Bennis.

Han fortsätter:

– Reglerna kan också ändras under tiden som vi är ute till havs. Därav har vi lite skarpare regler, kan man säga.

Köpenhamn nästa stopp efter Stockholm

Ostindiefararen ligger nu alltså i en torrdocka i Stockholm och ska därefter ta sig 200 meter till Skeppsbrokajen, där allmänheten kommer kunna besöka henne mellan den 12 och 14 juli.

Nästa steg på resan från Göteborg till Kina är därefter den danska huvudstaden Köpenhamn.

Hur påverkar det här planen?

– Just nu ingenting. Vi hanterar detta utifrån de protokoll och rutiner som vi satt upp innan, och känner oss trygga med det.

LÄS OCKSÅ: Ostindiefararens expedition förlängs – fler stopp i norra Europa

LÄS MER: Kristian Wedel: Resan med ostindiefararen var pinsam (för mig)

LÄS OCKSÅ: Två jas-flygplan flög över Göteborg – och Götheborg

LÄS OCKSÅ: Nu lämnar Ostindiefararen Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.