Coronapandemin ledde till 7 000 fler dödsfall i Sverige 2020

Coronapandemin ledde till 7 000 fler dödsfall i fjol jämfört med åren 2015–2019, menar Socialstyrelsen, som nu fastställt statistiken om överdödligheten. Myndigheten konstaterar också att födelselandet haft betydelse.

ANNONS

Tidigare rapporter har pekat på att vissa grupper av utrikesfödda drabbats hårdare av covid-19 i Sverige. Statistiken om överdödlighet, som nu fastställts av Socialstyrelsen, visar på samma sak.

Myndigheten räknar i ett pressmeddelande upp födelseländer som sticker ut, då det varit en oproportionerligt hög överdödlighet bland personer födda där: Turkiet, Syrien, Somalia, Irak, Iran, Grekland och Chile.

– Av de avlidna männen födda i till exempel Somalia var det över 50 procent som dog av covid-19, medan motsvarande andel bland män födda i Sverige var cirka 10 procent. Ett generellt mönster är att bland grupperna med hög dödlighet i covid-19 skedde en mycket stor del av dödsfallen under första vågen, säger Jeroen de Munter, statistiker på Socialstyrelsen, i pressmeddelandet.

ANNONS

LÄS MER:Stora skillnader i överdödlighet beroende på födelseland

Ålder största riskfaktorn

Trångboddhet och socioekonomiska faktorer har tidigare lyfts fram som förklaringar.

Socialstyrelsen konstaterar emellertid att ålder varit den allra största riskfaktorn, vilket varit känt sedan pandemins början. Nio av tio som dog i covid-19 i fjol var 70 år eller äldre.

LÄS MER:Lägre andel vaccinerade mot corona bland utlandsfödda äldre

Antal döda i covid-19: 9 441

Totalt sett avled 98 229 personer i Sverige under pandemiåret. Genomsnittet för femårsperioden dessförinnan var 91 070 dödsfall.

Socialstyrelsen lyfter fram covid-19 som en viktig förklaring till överdödligheten, då 9 441 kunde knytas till sjukdomen. Cirka 60 procent av dessa dödsfall skedde första halvåret, och resterande 40 procent under andra halvåret.

LÄS MER:Sveriges överdödlighet lägre än övriga Europa – högst i Norden

Corona inte vanligaste dödsorsaken i Sverige

Covid-19 var dock inte den vanligaste dödsorsaken i Sverige, även om den bidrog till överdödligheten. Vanligaste dödsorsaken var i stället hjärt- och kärlsjukdomar, som 27 973 personer dog av. Näst vanligast var tumörer, som ledde till 23 485 dödsfall.

Även demenssjukdomar och lungsjukdomar, likt kol och lunginflammation, var vanliga dödsorsaker under 2020 enligt Socialstyrelsens rapport. Antalet dödsfall på grund av sjukdomar i andningsorganen minskade dock märkbart.

LÄS MER:Lika många har dött av restriktionerna som corona

LÄS MER:Forskare: Medellivslängden i Sverige minskade 2020

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS