Coronakommissionens ledamöter då kommissionens delbetänkande presenteras i riksdagen. Arkivbild.
Coronakommissionens ledamöter då kommissionens delbetänkande presenteras i riksdagen. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Coronakommissionen nekas ta del av underlag

Coronakommissionen nekas ta del av regeringsunderlag som rör pandemihanteringen, rapporterar Dagens Medicin.

ANNONS

Det råder oenighet mellan Coronakommissionen och regeringskansliet kring vilka handlingar som kommissionen ska få ta del av i sitt arbete med att granska Sveriges pandemihantering.

Kommissionen har vid flera tillfällen begärt att få ta del av minnesanteckningar, loggböcker och annan dokumentation som gjorts av befattningshavare inom regeringskansliet med koppling till pandemin. De vill också ta del av anteckningar från möten i Krishanteringsrådet, där bland annat statsministerns statssekreterare och företrädare för tunga myndigheter ingår, samt anteckningar från möten i en grupp som kallas GSS, där statssekreterarna som leder krishanteringsarbetet i olika departement deltar.

Men regeringens krishanteringskansli uppger att de som myndighet inte har fört några anteckningar vid de aktuella mötena. Minnesanteckningar som enskilda tjänstemän gjort kan de inte heller lämna ut, uppger kansliet. Det motiveras med att regeringskansliet inte förfogar över dessa, skriver Dagens Medicin.

ANNONS

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke säger till tidningen att det är "synnerligen bekymmersamt" att regeringskansliet inte lämnar ut underlag som Coronakommissionen vill ta del av.

– Rent generellt så är kommissionen tillsatt för att gå till botten med hur pandemihanteringen gått till. Och då är det ju en förutsättning att man får tillgång till alla handlingar om hur den har skötts.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS