Coronafallen ökar kraftigt – vaccinerade ska stanna hemma vid hushållssmitta

I början av den här veckan har covid-19-fallen ökat kraftigt i Sverige. Folkhälsomyndigheten kan dock ännu inte avgöra hur snabbt själva smittspridningen ökar. Enhetschefen Sara Byfors medger att det som ställer till det är att vaccinerade under tre veckors tid inte skulle testa sig.
– Det hade varit lättare att tolka siffrorna, så klart, över tid, säger hon.

ANNONS
|

Från och med onsdag, 1 december, måste man vara dubbelvaccinerad för att få gå på evenemang med fler än 100 deltagare inomhus. Samtidigt skärper Folkhälsomyndigheten råden för flera verksamheter, har återinfört testning för vaccinerade och uppmanar fler att ta en tredje vaccindos så snart som möjligt.

Åtgärderna, som har presenterats en efter en på sistone, följer efter ett förvärrat smittoläge i Europa. I Sverige har smittspridningen hittills hållit sig på relativa låga nivåer, men en del tyder på att smittan kommer öka mer framöver, enligt Folkhälsomyndigheten.

LÄS MER:Tegnell: Minskad publik kan krävas – utöver vaccinationsbevisen

Byfors: ”Ganska kraftig ökning”

Ett tecken på det är att antalet covid-19-fall ökade med 63 procent i Västra Götaland förra veckan, jämfört med veckan innan. Och ökningen verkar fortsätta – även om fler återigen ska provtas sedan i måndags.

ANNONS

– Den här veckan har börjat med en ganska kraftig ökning av antalet fall. Det här är inte helt lätt att skilja från om det också har att göra med vår ändrade provtagningsindikation, innan vi har data på om det är vaccinerade eller ovaccinerade, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, och fortsätter:

– Vi tror också att det faktiskt är en reell ökning i smittspridningen. Den är ganska bred över hela Sverige, det ökar i de flesta regionerna, men från olika nivåer.

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten på presskonferens om covid-19.
Redan när testningen minskades förutsåg Folkhälsomyndigheten att smittspridningen skulle öka något i höst och vinter: ”Det är väl egentligen det att det tog en sådan ordentlig fart i Europa, med en resulterande vårdbelastning och i allt fler länder, som gjorde att vi kände att vi behöver återinföra det”, säger Sara Byfors. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Återinförd testrekommendation

Folkhälsomyndigheten beslutade tidigare i höstas att fullvaccinerade inte behövde testa sig efter den 1 november. I måndags, tre veckor senare, återinfördes rekommendationen om att alla skulle testa sig vid symptom. Förändringarna fram och tillbaka har alltså försvårat myndighetens möjligheter att bedöma smittoläget just nu.

Med facit i hand, hade det varit bättre om vaccinerade hade fortsatt att testa sig de senaste tre veckorna?

– Med facit i hand, jag vet inte om man skulle säga att det hade varit bättre. Det är klart att vi, när vi fattade det beslutet, gjorde det utefter de förutsättningarna som rådde då. Det hade varit jättebra om det inte hade ändrats, att vi inte hade sett en ökad smittspridning och såg ett behov av att återigen införa det här. Så det är inte fel beslut, men det är klart att vi återigen är i en fas när det är lite svårare att tolka siffrorna.

ANNONS

LÄS MER:FHM backar – alla med symptom ska testas igen

Statistik hade varit enklare att följa

Hon menar att myndigheten genom andra datakällor ser att smittspridningen börjar öka, och på sistone därför också har vidtagit åtgärder för att bromsa den. Samtidigt som Sara Byfors medger att en oförändrad provtagningsrekommendation trots allt hade gjort statistiken enklare att följa, säger hon:

– Det kanske hade sett ut så här ändå, det finns alltid orsaker till att människor väljer att provta sig eller inte.

Stanna hemma vid smitta i hushållet

Utöver tidigare nämnda åtgärder har Folkhälsomyndigheten nu också valt att uppdatera den rekommendation som gäller när någon i hushållet är smittad av covid-19. Även de som är vaccinerade måste nu stanna hemma från arbete och fritidsintressen i sju dagar och testa sig, även om de inte har symptom.

– I hushållet har man så nära kontakt under en längre tid att vaccinet inte skyddar tillräckligt väl mot smittspridning, säger Sara Byfors.

LÄS MER:Coronafallen ökar med 63 procent i Västra Götaland

LÄS MER:Fler vaccinerade hamnar på iva med corona

LÄS MER:Alla covidbevis kommer inte godkännas – därför krävs vaccinationsbevis

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS