Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) och Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) under onsdagens partiledardebatt i riksdagen.
 Bild: Janerik Henriksson/TT
Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) och Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) under onsdagens partiledardebatt i riksdagen. Bild: Janerik Henriksson/TT

Corona och äldreomsorg dominerade debatten

Statsminister Stefan Löfven (S) vill se arbetsro i äldreomsorgen och fördömde attacken mot Kapitolium. Ulf Kristersson (M) krävde en ny coronastrategi. Så här positionerade de olika partiledarna sig under årets första partiledardebatt i riksdagen.

Flera av partiledarna inledde med att fördöma stormningen av Kapitolium i Washington och uttrycka sin oro över tillståndet för demokratin i USA efter fyra år med Donald Trump. Men sedan vändes blickarna mot Sverige.

Så här lät det.

Bild: Janerik Henriksson/TT
Bild: Janerik Henriksson/TT

Stefan Löfven (S)

Typiskt citat: ”Det brutala året 2020 har visat att svensk välfärd behöver rustas upp.”
Dagsform: Statsministern verkade oberörd över de protester hans egen shoppingtur och MSB:s generaldirektör Dan Eliassons utlandsresor orsakat och försökte gå på offensiven med ett förslag om ”arbetsro för äldreomsorgen”.
Trivs helt tydligt bättre i riksdagsdebatter än i skrikigare TV-debatter, men det är tveksamt om insatsen lockade fler till Socialdemokraterna.
Bild: Janerik Henriksson/TT
Bild: Janerik Henriksson/TT

Ulf Kristersson (M)

Typiskt citat: ”Regeringen måste kliva fram eller stiga åt sidan.”
Dagsform: Började med en intensitet som sällan tidigare skådats och hann under sitt inledningsanförande med att döma ut den svenska coronastrategin samt kalla kriminaliteten ”Sveriges andra pandemi”.
Mer nedtonad och resonerande i senare replikskiften, där han lovade en bättre krisledning om han får ta över som statsminister efter nästa val.
Bild: Janerik Henriksson/TT
Bild: Janerik Henriksson/TT

Jimmie Åkesson (SD)

Typiskt citat: ”Sverige är i dag mer splittrat och mer polariserat än på mycket länge.”
Dagsform: Stötte på problem när Isabella Lövin (MP) pekade på det ologiska i att å ena sidan tycka det är orimligt att Twitter begränsar Donald Trumps yttrandefrihet och å andra sidan vill stänga P3 för att det är en ”skitkanal”.
Vid sidan av det såg vi en något nedtonad version av den vanliga Åkesson, som svingade om såväl oansvarig massinvandring och passivt ledarskap.
Bild: Janerik Henriksson/TT
Bild: Janerik Henriksson/TT

Annie Lööf (C)

Typiskt citat: ”Låt oss vara fler som ligger ett steg före, istället för ett steg efter.”
Dagsform: Till skillnad från övriga partiledare som var hårda mot regeringens sätt att hantera pandemin har centerledaren ett trumfkort: hennes parti har faktiskt drivit på för att få något gjort, då man var först med att kräva den pandemilag som precis blivit verklighet. Utnyttjade det. Tryckte i vanlig ordning också på vikten av att se till att småföretagen överlever krisen.
Bild: Janerik Henriksson/TT
Bild: Janerik Henriksson/TT

Nooshi Dadgostar (V)

Typiskt citat: ”Äldreomsorgen var inte rustad och de anställda lämnades ensamma för att hantera detta.”
Dagsform: Första partiledardebatten i riksdagen för den nya Vänsterledaren som fokuserade helt på äldreomsorgen och tog stöd i coronakommissionens rapport när hon lyfte hur dåliga arbetsvillkor och många anställningar lett till hög dödlighet under pandemin. Tuff i replikskiftet med Ebba Busch om hur äldrevården fungerat under KD:s ledning i Stockholm.
Bild: Janerik Henriksson/TT
Bild: Janerik Henriksson/TT

Ebba Busch (KD)

Typiskt citat: ”De höga dödstalen är inte bara tal, det är människor.”
Dagsform: Kompromisslös och hård i sin debattstil. Går till full attack i alla replikskiften. Sågade regeringens coronastrategi och ledarskapskapacitet och påminde om att den äldreutredning som togs fram under alliansregeringen, och aldrig följdes upp, pekade på samma problem som nu hamnat i fokus under pandemin.
Bild: Janerik Henriksson/TT
Bild: Janerik Henriksson/TT

Johan Pehrson (L)

Typiskt citat: ”Skolan måste lyftas i mindre kommuner och utsatta områden.”
Dagsform: Tog debatten istället för partiledaren Nyamko Sabuni som saknar riksdagsplats. Förvisso en skicklig debattör som försökte lyfta Liberalernas hjärtefrågor, men kom aldrig riktigt in i matchen. Bara Ebba Busch bemödade sig med att begära replik på hans inlägg.
Bild: Janerik Henriksson/TT
Bild: Janerik Henriksson/TT

Isabella Lövin (MP)

Typiskt citat: "Vi politiker har ett ansvar att stå upp för sanningen – även när den är komplicerad.”
Dagsform: Gjorde sin sista partiledardebatt och avtackades av övriga partiledare. I övrigt – vid sidan av fördömande av populistiska krafter och oro över klimathotet – ett inlägg där hon berättade att man måste kompromissa i politiken. Som om MP-väljarna inte märkt det under de senaste sex åren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.