Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Corona i fokus när Löfvens första maj-talade

Mycket var annorlunda när Socialdemokraterna högtidlighöll första maj under fredagen. De traditionella tågen fick stå tillbaka för ett helt digitalt firande, där mycket handlade om coronakrisen.
– Trots att den här krisen redan krävt så mycket av varje person kommer det att krävas mer av dig, sa Stefan Löfven.

Arbetarrörelsen fick stå tillbaka när statsminister Stefan Löfven (S) första maj-talade i år. I stället riktade han sig, i mångt och mycket, mot hela svenska folket med något som kan liknas vid ett tal till nationen.

– I de här svåra tiderna hoppas jag att varenda person, oavsett om du röstar på Socialdemokraterna eller något helt annat, vet att du är en del av Sveriges gemenskap och vet att vi går igenom den här prövningen tillsammans som ett land där vi håller ihop. Där ingen av oss står riktigt ensam inför kriser – i dag eller någon annan dag.

På grund av coronapandemin var de traditionstyngda första maj-tågen inställda. I stället kunde man följa talet digitalt.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven första maj-talar. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven första maj-talar. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Stefan Löfven påminde om att det bara har gått tre månader sedan det nya coronaviruset klassades som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom, om hur mångas liv har förändrats dramatiskt under den perioden, men också att en tuff tid fortfarande återstår.

– Som statsminister önskar jag såklart att jag i dag kunde säga "Nu är krisen över. Nu ligger det här jobbiga bakom oss. Nu kan vi återgå till ett mer normalt liv." Men tyvärr. Vi är inte där ännu. Tvärtom är det långt dit, sade han och fortsatte:

– Trots alla insatser kommer fler att bli sjuka, fler kommer att avlida, fler kommer att bli av med jobbet. Trots att den här krisen redan krävt så mycket av varje person kommer det att krävas mer av dig, av oss. Nu prövas vår uthållighet. Vår gemensamma förmåga att hålla i och bita ihop, vår ork att avstå det där besöket eller aktiviteten. Inte bara en gång, utan flera.

LÄS MER: Se bilderna – första maj genom historien i Göteborg

"Ensam är inte stark"

Han vädjade också till allmänheten att tänka till kring hur man som privatperson vill bli ihågkommen för sitt agerande under den här tiden.

– Ditt agerande just nu kommer du att få berätta om under en lång tid, kanske ett helt liv. Se till att du är en av alla dem som kan berätta att, när det väl gällde, när du ställdes på prov, när ditt land bad om ditt bidrag, så tog du ansvar för något större än dig själv.

Vidare hyllade Stefan Löfven alla de som i dag arbetar extra hårt inom omsorg och sjukvård, de som handlar åt andra och menade att det är tecken på att Sveriges sammanhållning trots allt är god.

– Ni visar att när läget i vårt land är som svårast då hjälps vi åt som mest.

– Den här krisen är en brutal påminnelse om att ensam inte är stark. Vi människor är beroende av varann, i en bygd, i ett land och i en värld.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.