Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Clownskräcken har nått Sverige

Läskiga vitsminkade varelser som lurar vid vägkanter och skrämmer små barn sprider panik världen över. På flera håll i landet har personer blivit utsatta för och skrämda av clowner. Två kvinnor i Timrå blev jagade av en clown som klättrade upp på bilen, slog på fönsterrutorna och försökte ta sig in till kvinnorna. Det är en i raden av flera brott som clowner misstänks för.

 

På flera håll i landet har personer mötts av vitsminkade varelser i clownkläder som på olika sätt har skrämts. I Västervik har polisen fått larm om att barn har skrämts och jagats av clowner som sedan försvunnit från platsen, skriver Västerviks-Tidningen.

- Det kan vara brottsligt att göra så här, det skulle kunna falla under rubriceringen ofredande. Men framförallt är det obehagligt och självklart skrämmande för barnen, säger polisens pressinformatör Anna Göransson till tidningen.

Även i Linköping stötte polisen på en man med clowndräkt natten till onsdag, rapporterar Corren. 20-åringen misstänks inte för något brott men ska tillsammans med sin kompis ha fått en "ordentlig uppsträckning" av polispatrullen. Polisen i staden har fått in flera rapporter om personer med clownkläder som har skrämt människor. Däremot inga anmälningar.

- Att maskera sig och skrämma folk är sjukt. Ett helt idiotiskt beteende. Men tänk om någon känner sig så hotad att man väljer att försvara sig. Eller på annat sätt börjar ge igen. Det vill vi inte se, uppger polisens presstalesman Fredrik Kliman för tidningen.

Och slutligen även i Timrå har en clownincident inträffat. Där har två kvinnor polisanmält att de blivit förföljda av en hotfull clown sent på kvällen. Clownen ska ha kommit springandes mot dem och när kvinnorna tog skydd i bilen, hoppade clownen upp på motorhuven, bultade på rutan och började dra i dörrhandtaget.

En trend från USA

Människor i clownutstyrslar har sedan augusti siktats i över tre dussin delstater i USA. Sociologiprofessorn Dustin Kidd säger till The Washington Times att clownvurmen "spridit sig som en smitta" eftersom människor njuter av den hårresande spänningen. Andra känner stark rädsla inför clowner: coulrofobi. 

Enligt BuzzFeed News har ett 30-tal personer gripits för clown-relaterade brott. 

Inga pausplaner

Efter den senaste tidens ökning av skräckinjagade clowner meddelar en välkänd hamburgerkedja att deras rödnästa maskot Ronald McDonald kommer att hålla låg profil med anledning av clownskräcken.

- Ronald McDonald är väldigt uppskattad av våra gäster. Han är fullbokad till restaurangerna varje helg resten av året. I dagsläget har vi inga planer på att pausa Ronald McDonald men vi kommer att vara lyhörda för vad våra gäster säger och också för vad som händer i samhället, säger presschef Alexandra Svenonius, till TT.

Snabbmatskedjan har inte kommenterat hur många framträdanden clownen kommer att göra, men säger att det kommer att råda eftertänksamhet när det gäller maskotens deltagande i lokala evenemang i USA med anledning av det "rådande klimatet gällande clownobservationer", skriver The Washington Times.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.