Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vid ett tillslag i Frihamnen hittade tullen nästan 2,9 miljoner smuggelcigaretter i en container från Kina. Arkivbild.

Cigarettsmugglarnas nya knep

Beställ en stor laddning cigaretter från Kina och få ett falskt intyg hem i brevlådan att visa upp för svenska myndigheter. Smugglarna har hittat ett nytt sätt att försöka kringgå lagen, enligt tullen.

I maj gjorde tullen ett stort beslag av smuggelcigaretter i Frihamnen i Stockholm. I en container med möbler från Kina fanns närmare 2,9 miljoner cigaretter. En 39-årig man stod som mottagare.

- Det finns omständigheter i målet som tyder på organiserad cigarettsmuggling, säger åklagare Erik Wendeby till TT.

39-åringen åtalades för grovt tullbrott. Han nekade dock till brott, sade sig bara ha deltagit i en möbelleverans och visade ett intyg han skulle ha fått med posten. I intyget fanns att läsa att fel kartonger hade lastats.

- De som erbjuder de här tjänsterna i Kina verkar också erbjuda den här formen av intyg som man kan åberopa inför myndigheter om man blir gripen, säger Erik Wendeby.

- Det här är inte vanligt, men visst kan man skylla på fellastning. Det är tullverket som ska bevisa att personen uppsåtligen fört in cigaretter, säger Mats Pettersson, enhetschef för gränsskyddet vid tullen i Stockholm, till TT.

39-åringen friades dock av tingsrätten, även om rätten ansåg att uppgifterna om fellastning "framstår som en efterhandskonstruktion". Domen har överklagats.