Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christiansons roll sätts under lupp

Psykologiprofessorn Sven Å Christiansons uppdrag på Stockholms universitet ska diskuteras av ledningen efter den senaste mediegranskningen av Kevinmordet, skriver Dagens Medicin. Men professorn försvarar sin roll i utredningen.

Minnesforskaren Sven Å Christianson har ett halvtidsuppdrag på psykologiska institutionen där han håller i kurser och är ensam expert i rättpsykologi.

- Vi tar kritiken på största allvar. Vi ska titta på om det ligger något i den och sedan ska vi i dialog hitta en väg framåt, säger Håkan Fischer, professor och prefekt på psykologiska institutionen, till Dagens Medicin.

Professorn spelade en avgörande roll i polisutredningen som slog fast att två bröder, fem och sju år gamla, låg bakom mordet på fyraårige Kevin i Arvika 1998. Polisen har i efterhand kritiserats för att förhören var utdragna, och hur vallningarna med bröderna genomfördes.

Sven Å Christianson kommenterar granskningen i SVT:s Gomorron Sverige. Han säger att han kopplades in i utredningen en månad efter mordet, och att han informerades om att föräldrarna berättat att bröderna kommit hem med blöta kläder och sagt att "Kevin ligger i vattnet".

- När jag tar del av informationen som kommer från föräldrarna, och det barnen i fragment berättar, utgår jag bara från att det kan finnas mycket mer att berätta, säger Å Christianson.

- Vi ser det i andra undersökningar där barn har bevittnat våld, där berättar åtskilliga forskare att det tar lång tid innan barnen kan närma sig och berätta, säger han.