Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Soldat Jonathan Varg på ledningsregementet i Enköping.

Chef hoppas på fler kvinnor till Luleå

Beskedet om att införa värnplikten igen tas emot med glädje på flera håll inom Försvarsmakten. För ledningsregementet i Enköping innebär det att alla utbildningsplatser kommer att fyllas. Och flottiljchefen i Luleå hoppas att det ska innebära fler kvinnor i leden.

Även om flygflottiljen F21 i dag är välfylld på personalsidan kommer beskedet att få effekt.

- Vi har ett behov av att få in 60 soldater till grundutbildning varje år. Det här gör att vi får en ökad bredd att rekrytera från. Det är också väldigt positivt att det är könsneutralt, och att vi förhoppningsvis får in fler kvinnor, säger flottiljchefen Carl-Johan Edström.

Lättare rekrytera officerare

Att blanda frivilliga med pliktintagna ser Edström inte som något problem.

- Det är samma krav för inskrivning till grundutbildningen. Det är samma utbildning, samma villkor och samma krav för fortsatt anställning. När de väl kommer till oss så kommer det inte vara någon skillnad på dem.

Flygvapnet har en hög andel anställda officerare.

- Det här ger också en ökad bas att rekrytera till för våra officersyrken, som är en jätteviktig del i vår personalförsörjning i framtiden också.

Marinen har fyllt upp

På Marinbasen i Karlskrona tror man däremot inte att beslutet får någon särskild effekt.

- Här nere tycker man att den lösning vi har med anställda soldater och sjömän fungerat bra, och att vi inte haft några problem att rekrytera och fylla våra tjänster, säger informationschefen Carolina Lorentzson Nilsson.

På ledningsregementet i Enköping har man anat att värnplikten var på väg tillbaka. Platserna på grundutbildningen har inte fyllts och några av de som väl börjat har hoppat av.

- Nu vet jag hur många soldater jag kommer att få, säger Per Thurhammar, major på ledningsregementet.

Förbereder sig mentalt

Jonathan Varg tillhör den nuvarande kullen av militärer i utbildning. Han hoppade på den grundläggande utbildningen för den fysiska utmaningen. Men efter åtta månader i uniformen på ledningsregementet i Enköping känner han att han har hittat hem.

- Det passar mig som hand i handsken. Det bästa är kamraterna och brödraskapet, man blir jättenära med dem man bor med, säger han.

Bland soldaterna pratas det en hel del om situationen i omvärlden, enligt Jonathan Varg.

- Snacket går om utlandstjänst och om Gotland. Man förbereder sig mentalt, säger han.

- Man tänker på Trump och hans relation till Ryssland. Men man kan inte grubbla för mycket när man ska upp klockan sex.