Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Venus och Jupiter under ett planetmöte 2004. Arkivbild.

Chans att skymta Venus möte med Jupiter

Morgonpigga rymdentusiaster får passa på att vända blicken mot skyn tidigt på måndagsmorgonen. Vid gryning finns nämligen chans att skymta när Venus möter Jupiter.

Det ser ut som två ovanligt ljusa stjärnor bredvid varandra. Det låter inte speciellt spännande, men det ser väldigt vackert ut på ett sätt man inte riktigt kan förklara, säger Robert Cumming, redaktör för tidskriften Populär Astronomi, till TT.

Det är också de två ljusaste planeterna som möts. Det är inte speciellt ovanligt, utan sker med ett par års mellanrum.

Vädret spelar in

Å andra sidan kan de vara ganska svåra att skymta från Sverige. På Populär Astronomi listar Robert Cumming flera tips, men framförallt hänger det på väder.

Om det överhuvudtaget är klart väder är det absolut viktigaste att det är klar sikt mot sydost så att du ser hela vägen ner till horisonten. Sedan ska man pricka in rätt tid när det är lagom ljust och lagom mörkt.

Rätt tidpunkt varierar en aning beroende på var i landet man bor, men riktlinjen är att ställa väckarklockan en timme före soluppgången.

Även om vädret skulle svika under morgondagen finns det ytterligare en chans att skymta planeterna även på tisdagsmorgonen. Och igen om några år.