Chans att få prata politik hela dygnet

ANNONS
|

- Om man gillar att diskutera - och det gör jag - så är det väldigt roligt att få vända och vrida på sin egen argumentation tillsammans med andra som ändå delar samma grundvärderingar. Och så är det givetvis ett tillfälle att få syssla med politik nästan 24 timmar om dygnet.

GP träffar henne på lördagseftermiddagen. Hon har just ätit lunch och planerar att smita ifrån landsmötet för att fira makens födelsedag några timmar. Senare under kvällen ska energifrågorna behandlas färdigt - den avsatta tiden under fredagen räckte inte - och då återvänder hon till landsmötet.

Aktiv i energiutskottet

Som vice ordförande i kretsloppsnämnden i Göteborg och medlem i fp:s miljönätverk Gröna liberaler är det rätt naturligt att Kristina Bergman Alme suttit med i energiutskottet och gjort förarbeten till landsmötet. Hon tycker att resultatet blivit i stort vad hon hoppats på, även om hon gärna gjort ett tillägg till det slutliga förslaget.

ANNONS

- Där det handlade om försäkringsansvar vid en eventuell kärnkraftsolycka ville jag gärna ha med en mening om att det också finns värden som inte kan mätas i pengar. Det är ju lite grunden till varför jag är liberal och folkpartist. Jag tror på vissa bestående värden.

Nu kom inte tillägget med, men hon verkar inte se det som någon katastrof. I stora drag känner hon för partiets hållning i miljö- och energifrågorna - en miljösyn hon beskriver som framstegsvänlig och med en tro på människans och teknikens möjligheter.

Och hon uppskattar utskottsarbetet. Där finns de största möjligheterna att påverka och kompromissa med en mindre grupp personer om partiets politiska hållning. När förslagen väl kommer upp inför hela landsmötet är det inte så lätt att göra justeringar.

Mycket av gårdagens fokus kom annars att ligga på rättsfrågorna. Inför beslutet handlade det mest om huruvida det skulle vara möjligt att döma även yngre - i dag är man ju straffmyndig först vid 15 år - personer för brott. I slutändan kom förslaget att också betona socialtjänstens roll i behandlingen av unga brottslingar. Samtidigt som man sänker straffmyndighetsåldern.

Kristina Bergman Alme tycker att det var en bra förskjutning av tyngdpunkten eftersom det viktiga ur hennes synvinkel är att alla brott verkligen utreds, inte minst för brottsoffrens skull. Oavsett gärningsmannens ålder.

ANNONS

Bredd i partiet

Hon har varit politiskt aktiv sedan hon var 19. Inte för att familjen haft ett sådant engagemang. I stället var det hennes intresse för amerikansk politik som gjorde att hon upptäckte att hon var en liberal-demokrat, vilket i sin tur ledde till folkpartiet.

När hon ska beskriva spännvidden mellan socialliberaler och högermänniskor i partiet säger hon att det finns en bredd i partiet.

- Men jag tror inte att det handlar så mycket om vitt skilda åsikter som om olika sätt att uttrycka sig. Folkpartiet har blivit ett tydligare, modernare och kanske tuffare parti. Det tycker jag är bra. Kanske hade vi fel retorik tidigare.

Under den första mandatperioden var Kristina Bergman Alme fullmäktiges yngsta ledamot i Göteborg. Det är hon inte längre, men hon fortsätter gärna avancera i lokalpolitiken. Skulle gärna sitta som kommunalråd i ett borgerligt styrt Göteborg.

fakta

Ålder:

Bor:

Yrke:

Uppdrag i urval:

ANNONS