Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/6

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Chalmers slog KTH i ny roddtävling

På brittiskt manér gjorde teknologer från Chalmers och KTH upp bakom årorna. Mitt i centrala Stockholm blev det en spännande historia med ivriga åskådare och hård kamp om titeln. – Ett väldigt glatt gäng från Chalmers tog hem segern, säger Marta Tiberg, kommunikationschef på ÅF som arrangerade tävlingen.

När teknologer från Chalmers gjorde upp i rodd mot Kungliga tekniska högskolan blev det en spännande historia. Roddtävlingen ÅF Rowing race arrangerades för första gången i Stockholm under lördagen och är en del av ÅF Offshore race som går runt Gotland i helgen. Inspirationen kommer såklart från Storbritannien och den klassiska roddtävlingen mellan universiteten Oxford och Cambridge.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag har själv studerat i Storbritannien och följde rodden mellan Oxford och Cambridge och tänkte att Sverige är ju också en roddnation och visste att Chalmers har många duktiga roddare, säger Marta Tiberg.

Starka från start

Chalmers tog kommandot redan tidigt i den 2400 meter långa premiärupplagan av loppet.

– Starten gick i Djurgårdskanalen och det gällde att vara först fram till Djurgårdsbron eftersom det bara går att vara en båt i bredd under den. Dit var Chalmers klart först, men sedan blev det jämnt när de närmare sig målgången vid Skeppsholmen, säger Marta Tiberg.

Bland åskådarna fanns både turister och stockholmare som säkert undrade vad det var för gott gäng som stod och skrek och tjoade på Skeppsholmsbron under loppet.

– Chalmers hade helt klart mest högljudd hejarklack och de hejade fram sitt lag bra, säger Marta Tiberg.

På slutsträckan drog roddarna från Chalmers ifrån och var till slut drygt en båtlängd före KTH i mål. En glad och lycklig ordförande i Chalmers roddklubb kunde gratulera sina roddare till vinsten i den första roddtävlingen de två tekniska högskolorna emellan.
– Det var jätteroligt och blev superspännande till slut, säger Mats Nordlund, som är styrman i Chalmers lag och den enda som verkade ha krafter kvar efter målgången.

Han berättar att roddsporten är stor på universitet utomlands, men inte riktigt har fått någon större uppmärksamhet i Sverige tidigare. Han är både ödmjuk inför motståndarlaget, men också väldigt glad över segern.
– Det var en väldigt annorlunda bana. Normalt kör man en tvåkilometerbana, men här körde vi 2,4 i en trång, trång kanal och under en ännu trängre bro, så det var lurigt attköra taktiskt och komma rätt.

Vad avgjorde?
– Det var riktigt blåsigt och strömt i fjärden vid målgången och kunde nog gått hur som helst. VI slog dem med någon meter såg det ut som, men det kan ha varit en svallvåg som avgjorde, det var oerhört liten marginal, säger Mats Nordlund, styrman för Chalmers lag. 

Han fick medhåll av Otto-Maximilian Jandl, ordförande i Chalmers roddklubb.

– Segern betyder mycket för vårt lag och för roddsporten i stort. Det ar en spännande utmaning att ro mitt inne i Stockholm och som lag gjorde vi en väl koordinerad insats. Även om jag också vill gratulera KTH till en bra tävling, säger han.

Revansch nästa år

Nu hoppas Marta Tiberg att tävlingen ska bli ett årligt evenemang och öppnar för att fler universitet kan vara med nästa år.

– Förhoppningsvis får KTH chans för revansch nästa år, kanske till och med i Göteborg och det vore såklart roligt om vi kan få med fler universitet i roddtävlingen då, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.