Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

CH Hermansson under ett seminarium i Riksdagshuset i december 2005 om hans bok "Vänsterns väg". Arkivbild.

CH Hermansson blev 98 år

Vänsterpartiets förre ledare CH Hermansson har avlidit, 98 år gammal. Han somnade in i sitt hem på Gärdet i Stockholm på tisdagsmorgonen.

- Vi kommer att sakna CH mycket och han lämnar ett enormt tomrum efter sig, säger den nuvarande V-ledaren Jonas Sjöstedt till TT.

CH Hermansson blev partiledare för dåvarande Sveriges kommunistiska parti 1964 och ledde partiet, som 1967 bytte namn till Vänsterpartiet kommunisterna, fram till 1975. Han var drivande i den förnyelseprocess som ledde till att partiet bröt med Sovjet.

"Stod på rätt sida"

- Han har betytt så otroligt mycket för svensk vänster, mer än någon annan. Han lade grunden till att vi blev ett modernt och självständigt Vänsterparti, säger Jonas Sjöstedt till TT.

TT: Hur ser du på att han gick med i partiet när det fortfarande var Sovjetinfluerat?

- Hans livsgärning var ju att partiet var något annat när han slutade, säger Sjöstedt.

- Det är klart att man skulle önska att det gått ännu snabbare, men det är ingen tvekan om vilken sida CH stod på.

Lyfte klyftor

Hermanssons viktigaste politiska avtryck var annars att han satte fokus på klassklyftorna, anser V-ledaren.

- Han visade hur ojämlikt Sverige fortfarande var. Han satte ord på den skeva maktfördelningen i Sverige, med begrepp som "de 15 familjerna", och det påverkade hela samhällsdebatten och även andra partier.

Störst roll spelade CH Hermansson under Pragvåren 1968, anser Jörgen Hermansson, professor i statskunskap vid Uppsala universitet. Då tog Hermansson tydligt parti för Alexander Dubček och det reformprogram som gick under beteckningen "socialism med ett mänskligt ansikte".

- Det framstår som ganska starkt av en kommunistisk ledare att klara av det, säger Jörgen Hermansson.

Han påminner om att det svenska partiet länge formellt var en sektion inom den kommunistiska internationalen. Frigörelsen från Moskva var en uppvisning i konsten att manövrera en kompromiss.

- Ideologiskt sett var CH en kommunist, men han var inte en kommunist som tog order från något annat parti utifrån. Och på den tiden var det ganska anmärkningsvärt.

"Stor inspirationskälla"

Sjöstedt beskriver Hermansson som en lågmäld och resonerande person, men samtidigt med en stark övertygelse.

- Det var väldigt lätt att tycka om CH, säger V-ledaren, som beskriver sin företrädare som en stor inspirationskälla.

- Vi träffades regelbundet. Jag gick ofta upp och fikade med CH. Han följde med i dagspolitiken in i det sista och hade den senaste litteraturen, om klimatfrågan, om finanskrisen, på sitt köksbord trots att han var 98 år gammal.