Centerpartiet backar om omskärelse – ska vara tillåtet

Centerpartiet river upp sitt eget kontroversiella beslut från 2019 – att förbjuda omskärelse av pojkar. Annie Lööf och partiledningen fick som den ville i att det fortsatt ska vara tillåtet.
– Sverige skulle vara det enda landet i världen med ett förbud mot icke-medicinsk omskärelse av pojkar, säger Lööf.

ANNONS
|

På Centerpartiets första stämmodag gick diskussionens vågor höga. Det som vållade så mycket känslor handlade om icke-medicinsk omskärelse av pojkar.

C beslöt 2019 att verka för ett omskärelseförbud, efter att ombuden kört över partiledningen, men nu river man alltså upp detta. De som ville slopa förbudet vann på torsdagen med röstsiffrorna 53 procent mot 46, 247 röster mot 216.

”Besvikna och sorgsna”

Det var ett mycket omdiskuterat och kritiserat beslut som C fattade för två år sedan. Gruppledaren Anders W Jonsson, tidigare vice partiordförande, redogjorde i talarstolen för hur han känt 2019.

– Vi fattade ett beslut som gjorde många av våra vänner och sympatisörer förvånade, besvikna och sorgsna.

ANNONS

LÄS MER:Annie Lööf håller tal på C-stämma

Anders W Jonsson (C) ville riva upp beslutet om att verka för ett förbud för omskärelse av pojkar, något som ledde till skarp kritik från judiska och muslimska organisationer 2019: ”Vi fattade ett beslut som gjorde att många av våra vänner och sympatisörer förvånade, besvikna och sorgsna. I dag ber jag er fatta beslut som kan läka de såren", sa han i talarstolen inför omröstningen.
Anders W Jonsson (C) ville riva upp beslutet om att verka för ett förbud för omskärelse av pojkar, något som ledde till skarp kritik från judiska och muslimska organisationer 2019: ”Vi fattade ett beslut som gjorde att många av våra vänner och sympatisörer förvånade, besvikna och sorgsna. I dag ber jag er fatta beslut som kan läka de såren", sa han i talarstolen inför omröstningen. Bild: Jessica Gow/TT

Jonsson beskrev också reaktionen från Judiska centralrådet och Sveriges muslimska råd, när han ringde och berättade.

– Den sorg och besvikelse som de gav uttryck för var svår att bära. De sa att de aldrig skulle tro att Centerpartiet skulle fatta det här beslutet.

LÄS MER:C: 1,4 miljarder till primärvård i glesbygd

Ställer sig på samma sida som övriga partier

Partiledaren Annie Lööf var av samma uppfattning som Jonsson.

Vid en pressträff inför omröstningen om att riva upp det kontroversiella beslutet slog hon fast att hon hoppades att det skulle skrotas.

Lööf framhöll också att Sverige, med ett förbud mot omskärelse av pojkar, skulle vara det enda land i världen som landat i ett sådant förbud.

Men på stämman fanns också röster som pläderade för att beslutet från 2019 bör ligga fast. Främst framhöll man pojkars rätt att själv bestämma över sina kroppar.

Ett ingrepp går inte att backa ifrån

Gunne Steen från Göteborgs stad var en av dem:

– En identitet kan individen förändra. Men ett medicinskt ingrepp som en omskärelse kan inte reverseras.

Steen fick medhåll av Susanna Silverfur, Stockholms län.

– Jag står här för att minderåriga pojkar inte själva kan slåss för samma självklara rätt till sina kroppar som flickor redan har. För att någon måste säga att religion, gamla sedvänjor, känslor och rädslor, inte gör pojkarnas kroppar och rättigheter mindre värda än flickornas.

ANNONS

Och Christine Lorne, Stockholm.

– För mig handlar omskärelsefrågan om liberalismens kärna. Att låta individen välja och fatta beslut om sitt eget liv.

Att frågan om att riva upp beslutet från 2019 kom upp på C-stämman i år beror på att ett enskilt ombud yrkade för detta så sent som den gångna helgen, i det kommittéarbete i grupp som gjorts före stämman. Och att en majoritet av partistyrelsen sedan ställde sig bakom yrkandet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS