Centerpartiet avböjer Moderaternas utsträckta hand

Senast på måndag måste statsminister Stefan Löfven meddela om det blir ett extraval eller inte. Under lördagen sträckte Moderaterna ut handen till Centerpartiet genom att erbjuda sex punkter som partiet kan få igenom om de stöttar en borgerlig regeringen. En invit som nu avfärdas av Centerpartiet.

ANNONS
|

Det är Moderaternas ekonomiskpolitisk talesperson samt vice ordförande Elisabeth Svantesson som i ett inlägg på Facebook uppvaktar Centerpartiet. Hon påpekar att om C är villiga så finns det i dagsläget majoritet för en borgerlig regering efter att statsminister Stefan Löfven röstades bort av riksdagen tidigare i veckan.

Elisabeth Svantesson fortsätter genom att lista sex stycken punkter som Centerpartiet kan få igenom om de väljer att stötta en borgerlig regering. Det handlar bland annat om skattereformer och stärkt äganderätt för skogsägare.

”Har en stor samsyn”

Hon framhåller vidare att M och C har en stor samsyn mellan flera sakfrågor, och hävdar att en vänsterregering inte kommer driva alla de frågorna.

ANNONS

”Vill man ha igenom liberala reformer bör man se till att Sverige får en liberal statsminister”, skriver Elisabeth Svantesson.

Centerpartiets första vice ordförande Anders W Jonsson avböjer nu Moderaternas invit och skriver i ett sms till Expressen: ”Centerpartiet kommer inte att samarbeta med ett främlingsfientligt populistparti som SD. Där skiljer vi och Moderaterna oss åt”.

Centerpartiets Anders W Jonsson.
Centerpartiets Anders W Jonsson. Bild: Jessica Gow/TT

LÄS MER:Regeringskrisen i fem punkter

Det har snart gått en vecka sedan det stod klart att Sverige kan vara på väg mot ett extraval för första gången sedan 1958. Det efter en omröstning i riksdagen där Stefan Löfven röstades bort.

Bakgrunden är att Vänsterpartiet tidigare i juni meddelade att de saknar förtroende för Stefan Löfven om regeringen inte skrotar förslaget om att införa fri hyressättning i nyproducerade bostäder.

Måste fatta beslut senast måndag

Då regeringen inte återkom med något förslag som tillfredsställde Vänsterpartiet, väckte i stället Sverigedemokraterna misstroendeförklaring mot Löfven. Resultatet blev att SD, V, M och KD den 21 juni röstade för att fälla Stefan Löfven och regeringen.

I samband med att regeringen föll meddelade Liberalernas ledare Nyamko Sabuni att Januariavtalet, den politiska kompromissen som gällt sedan valet 2018, är upplöst.

Nu återstår två alternativ för Löfven – avgå eller utlysa extraval. Beslutet måste fattas senast den 28 juni.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS