Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

C-ledaren Annie Lööf håller pressträff på Tarby gård i Vallentuna norr om Stockholm med anledning av torkan.

Centern vill ge krisbönderna 1,8 miljarder

Centern höjer nu budet för krisstöd till bönderna jämfört med regeringens paket tidigare i veckan: 1,8 miljarder kronor i direkta stöd till ko-, lamm- och växtbönder, och dessutom flera satsningar för att förbättra villkoren för lantbrukarna.

Nu duggar förslagen på krispaket tätt över svenska bönder. Alla partier vill visa sin välvilja i torkan. Både Centerpartiet och KD har presenterat nya förslag för att övertrumfa regeringens förslag om krisstöd på 1,2 miljarder kronor över tre år, och i förra veckan kom även Moderaterna med förslag till åtgärder.

Läget för svenska bönder är akut, konstaterade Centerledaren Annie Lööf under ett besök på Tarby gård i Vallentuna på onsdagen.

- Krisen berör hela samhället, vi är beroende av lantbruket både ur civilförsvars-, beredskaps och hälsoperspektiv. Som politiker måste vi göra vårt nu, och därför lägger vi nya förslag som ska förbättra för jordbruket på kort och lång sikt, säger Annie Lööf.

800 miljoner i år

Partiet föreslår en rad åtgärder som enligt Lööf ska verka på både kort och lång sikt. Centern vill ge ett generellt krisstöd till ko-, nöt- och lammbönder samt till dem som sysslar med växtodling. Totalt handlar det om 1,8 miljarder kronor, varav 800 miljoner ska betalas ut i år. Regeringen har avsatt 1,2 miljarder kronor, men utan stöd till växtodlingsbönder.

- Regeringens förslag är bra, men absolut inte tillräckligt. Vi dubblar stödet per djurenhet till 700 kronor och ger också stöd till växtodlare så att hela kedjan fungerar, säger Lööf.

Dessutom vill C att Sverige snabbt ska ansöka om krisstöd från EU och räknar in 2,25 EU-miljarder i sitt totala förslag på 5,3 miljarder kronor.

- Regeringen måste visa ledarskap och agera och uttömma de möjligheter EU kan ge.

I Centerpaketet ingår också bland annat en sänkning av slakteriavgifterna, ett tillfälligt transportbidrag på foder, sänkta kontrollavgifter för slakterier samt höjd återbetalning av dieselskatt. Dessutom vill partiet ge Jordbruksverket 90 miljoner kronor i år för att myndigheten ska få ordning på sitt datasystem, så att stödpengarna till bönderna som släpar efter kan betalas ut.

Finansiering inte löst

När det gäller lantbrukets konkurrenskraft på lång sikt lägger Centern fokus på den gröna omställningen och på att underlätta för export. Men hur krispaketet ska finansieras kan hon inte säga nu.

- Det kommer att vara prioriterat i vår budget, och våra förslag är alltid finansierade.

Centerns förslag imponerar inte på landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). I en skriftlig kommentar hävdar Bucht att viktiga delar av förslagen inte kommer att kunna genomföras "för att det inte följer EU:s regelverk". Enligt Bucht medger till exempel inte EU:s statsstödsregelverk att 800 miljoner kronor kan betalas ut i ett snabbt bidrag till drabbade bönder i år.

Även Kristdemokraterna presenterar ett krispaket för bönderna. I det ingår bland annat att staten på kort sikt ska säkerställa att bönderna kan slakta sina djur som inte får foder på grund av torkan. Enligt KD kan slakterierna förmodligen ta emot fler djur om fryskapaciteten ökar genom att Jordbruksverket får i uppdrag att hyra frysfartyg. Partiet upprepar också ett tidigare förslag som om sänkt dieselskatt för bönder.

Helst regn

Lantbrukarna Holmström-Andersson, som driver köttproduktion på Tarby gård, berättade om foderläget inför vintern – bedrövligt. Gårdens cirka 80 djur har knapert med bete, och inför vintern finns bara hälften av den normala mängden foder.

De hoppas alldeles förtvivlat på regn - det skulle förbättra utsikterna inför vintern om de kunde få en sista höskörd. Fast krispaketen från partierna är bra, tycker de. De kan hjälpa lite.

- Men hellre regn än pengar, säger Marianne Holmström.