Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

EU-parlamentariker Cecilia Wikström (L) anser att partiet avsatt henne.

Cecilia Wikström: Jag är avsatt

Total förvirring utbröt redan innan Liberalernas riksmöte öppnades i Västerås på lördagen. Enligt partisekreteraren Maria Arnholm har EU-parlamentarikern Cecilia Wikström valt sina styrelseuppdrag framför partiet. En beskrivning som Wikström själv helt avfärdar.

Hela fredagskvällen med fortsättning på lördagsmorgonen försökte partistyrelsen lösa konflikten med Cecilia Wikström. Den handlar om hennes två lukrativa styrelseuppdrag i två svenska aktiebolag samtidigt som hon är EU-parlamentariker och kandiderar som första namn till ytterligare fem år.

Eller snarare handlar det om uppmärksamheten i medierna kring hennes dubbla stolar.

Känt sen länge

Det har varit känt sedan något år tillbaka både för partiledningen och valberedningen att hon haft dessa styrelseuppdrag, och det har hittills inte föranlett några invändningar. På partirådet för tre veckor sedan valdes hon enhälligt till första namn på valsedeln.

Sen kom medieuppmärksamheten om hur mycket pengar Wikström tjänar på sina sidojobb (cirka 70 000 kronor i månaden), en ersättning som nästan motsvarar arvodet som EU-parlamentariker.

Liberalerna, som redan är ett skadeskjutet parti efter regeringsbildningen, riskerar att åka ut ur EU-parlamentet med nuvarande opinionssiffror. Några fler affärer som överskuggar det politiska budskapet har man inte råd med.

En maktfaktor

Cecilia Wikström fick därför ett ultimatum av partistyrelsen.

- Vi har vädjat till henne att stå på vår lista och avsäga sig uppdragen, men hon har valt att behålla uppdragen, säger partisekreteraren Maria Arnholm till TT.

Men den beskrivningen köper inte Cecilia Wikström.

- Jag är avsatt, jag har inte valt det ena eller det andra. Jag vill understryka det, säger hon.

Wikström är kritisk till partistyrelsens agerande och kallar det för "moralpanik". Själv framhåller Wikström att hon är en mycket duktig och framgångsrik EU-parlamentariker och "blivit en maktfaktor i parlamentet". Att lämna styrelseuppdragen vore "oseriöst" anser hon.

- Jag är en sådan som står vid mitt ord, jag kliver inte av innan jag har lärt mig uppdraget, säger hon.

Inga problem

Några problem med dubbla lojaliteter ser hon inte.

- Jag tror att jag skulle kunna hantera en sådan målkonflikt. Hela livet är fullt av potentiella målkonflikter. Jag leder ett icke-lagstiftande utskott, säger Wikström.

Enligt partistyrelsen så går det inte att förena uppdraget i EU-parlamentet med styrelseposter i aktiebolag, eftersom risken finns att det uppstår osäkerhet kring vem man egentligen representerar.

Det innebär att det kastas en skugga över Cecilia Wikströms arbete även under nuvarande mandatperiod.

- Vi borde självklart ha gjort en etikprövning innan hon tog de här uppdragen, det är ett misstag som vi har begått. Men det bästa är att rätta till ett misstag, säger Maria Arnholm.