Cataláns familj får inga svar av FN

Samma dag FN-svenskan Zaida Catalán fördes bort och sedan dödades i Kongo-Kinshasa blev hennes syster mystiskt uppringd från Cataláns telefon. Familjen är oerhört kritisk till hur FN skött säkerheten under uppdraget.

ANNONS
|

- Hon ville absolut inte riskera sitt liv, säger mamma Maria Morseby till Expressen.

Catalán skickades till Kasai-provinsen med en amerikansk kollega, för att som FN-experter utreda misstänkta krigsbrott av regeringsstyrkor. Utan skydd av säkerhetspersonal åkte de med tolk på mopedtaxi när de fördes bort den 12 mars av okända män. Nu är kroppen tillbaka i Sverige efter att Catalán, amerikanen och en kongoles efter ett par veckor hittats döda.

ANNONS

Familjen vill veta vem som var säkerhetsansvarig, som godkänt uppdraget och hur eftersöket gick till, men har inte fått några svar av FN. Familjen litar inte på FN och hoppas att svensk och amerikansk polis lyckas utreda händelsen.

Klockan 14.55 svensk tid den 12 mars ringde det på syster Elizabeth Catalán Morsebys telefon i Sverige. Det var från Zaida Cataláns telefon, men hennes röst hördes inte. Samtalet bröts efter 20 sekunder, och under tiden hördes män lugnt prata engelska med brytning – vilket kan vara märkligt för att många pratar franska i Kongo-Kinshasa.

- Sedan uppfattade jag en suck i bakgrunden. Jag misstänker att den var från Zaida och att hon försökte ringa oss, säger systern.

TT

ANNONS