Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Carl Bildt ringde upp Sveriges radio

På en FN-konferens nyligen valde Carl Bildt att inte skriva under ett uttalande om nedrustning av kärnvapen av humanitära skäl. Efter kritik valde han på måndagen att kommentera frågan genom ett samtal till Ring P1.

Av de nästan hundra länder som deltog i FN-konferensen var det 78 som skrev underuttalandet, skriver Sveriges radio på sin hemsida. Uttalandet gällde att kärnvapen borde förbjudas eftersom konsekvenserna av dem kan leda till oacceptabla konsekvenser för mänskligheten. Enligt Sveriges radio riktar flera inhemska politiker kritik mot beslutet att inte skriva under uttalandet, bland andra Folkpartiets utrikespolitiske talesman Christer Winbäck och socialdemokraten Urban Ahlin, vice ordförande i utrikesutskottet.

Carl Bildt valde att svara på kritiken genom att ringa till Sveriges radios program Ring P1.

- Det där är ingen stor sak. Vi bedriver seriöst arbete när det gäller kärnvapensnedrustning. Just det där uttalandet, det är ett stickspår som egentligen inga fler seriösa länder har engagerat sig i, säger Carl Bildt.

Av de nationer som inte skrev under innehar flera själva kärnvapen, skriver Sveriges radio.

- Vi strävar efter en värld helt utan kärnvapen men vi måste också vara realistiska och inse att den världen ligger relativt långt borta. Och då måste vi koncentrera vårt arbete på att åstadkomma det som går att åstadkomma. Just nu handlar det om att få en lösning på den iranska frågan, säger Carl Bildt.

Utöver händelsen på FN-konferensen har Sverige också lämnat New Agenda Coalition, som Sverige var med och startade i slutet av 90-talet.

- Jag skulle gärna vilja avskaffa alla krig och kärnvapen med en deklaration på en gång, men så fungerar tyvärr inte världen. Vi måste också bedriva en seriös och realistisk utrikespolitik, säger Carl Bildt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.