Carl Bildt kritiserar polisen efter koranbränningen

Carl Bildt (M), tidigare statsminister och utrikesminister, är kritisk till polisens agerande i samband med koranbränningen utanför Turkiets ambassad i Stockholm.
– Jag kan väl ha frågetecken om det sätt på vilket polisen har handlagt detta, säger Carl Bildt till SVT:s Utrikesbyrån.

ANNONS
|

Den danska högerextrema aktivistens Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm har lett till reaktioner i den muslimska världen.

Det har också i praktiken lett till att Nato-förhandlingarna mellan Sverige och Turkiet har strandat.

Kunde hänvisat till säkerhet

Carl Bildt (M), tidigare statsminister och utrikesminister, är dock kritisk till att polisen valde att ge tillstånd till Paludan.

– Jag kan väl ha frågetecken om det sätt på vilket polisen har handlagt detta, säger Carl Bildt till SVT:s Utrikesbyrån.

Han hänvisar till hur man valde att göra i Norge, där polisen hänvisade till säkerhetsintressen och meddelade avslag till ansökan om att bränna koranen.

ANNONS

– Om man tittar på vad norska polisen gjorde så gjorde de ju annorlunda. De sa ja det är i och för sig legalt att göra detta men vi bedömer att det blir sådan säkerhetssituation för Norge att vi inte tillåter det, säger han.

”Gränser för yttrandefriheten i Sverige”

Carl Bildt säger också i SVT:s Utrikesbyrån att händelsen kommer att leda till en diskussion om vad som är hets mot folkgrupp och ramarna för yttrandefriheten.

– Vi kommer säkert ha en diskussion, vad är hatbrott egentligen? Vad är hets mot folkgrupp? När vi talar om yttrandefrihet, den är inte absolut. Vi har gränser för yttrandefriheten i Sverige.

Uttalandet från Carl Bildt får också stöd av Jan Eliasson (S), som också tidigare varit utrikesminister.

”Jag delar denna kritik av svenska polisens agerande i frågan om koranbränning”, skriver han på Twitter.

LÄS MER:Strömmer om nya förslaget mot terror: ”Måste kunna slå tillbaka”

LÄS MER:Jomshof: "Måste kunna försvara åsikter"

LÄS MER:Pehrson (L) ska dock-hängas av Nyans: ”Extremister”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS