Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Valduellen hölls i Norrköping.

Carl Bildt: Ett försök till Melodifestivalen

Jippo. Magplask. Kritiken är hård mot SVT efter duellen mellan Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) i Norrköping. Kristersson tycker att andra upplägg är bättre format.

Flera ledarskribenter och framträdande politiker sågar upplägget på SVT:s statsministerduell som hölls på fredagen.

Mediers kommentatorer har också negativa recensioner, enligt linjen att tempot var för högt, och att de inblandade alltför sällan kunde prata till punkt.

Den forne stats- och utrikesministern Carl Bildt gick ut på Twitter och skrev att seriösa politiker borde gå samman och kräva att "dessa jippon" upphör.

För TT utvecklar han sin kritik.

- Jag har en lite gammaldags uppfattning, jag tycker att om man har två statsministerkandidater kan man väl låta dem prata själva? Förr var det så och det tyckte jag var bra, säger Bildt.

- Här blev det något försök att göra Melodifestival av det hela. Och det innebär ju att vare sig den ena eller andra kommer till sin fulla rätt. Jag tycker att när det är sådana här seriösa frågor ska man låta ledarna få en möjlighet att ha en duell på egna villkor.

"Slå varandra i huvudet"

TT: Kan det här leda till en högre grad av politikerförakt?

- Nej, det hoppas jag inte. Det är mer att det blir mindre intressant. Sedan kunde ju duellerna förr vara hög dramatik i sig men då var det politikerna själva som avgjorde den saken.

TT: Kan det påverka valdeltagandet?

- Det vet jag inte, men politik är ett seriöst hantverk. Det är seriösa människor som sysslar med seriösa frågor av seriöst betydelse för landets framtid. Och då ska man behandla det som så, säger Carl Bildt.

En av huvudpersonerna själv, Ulf Kristersson, har tagit del av kritiken men säger att han i stundens hetta inte tänkte på upplägget. Generellt föredrar han dock andra format.

- Det är väl alltid problem med alla sådana här lite hetsigare debatter och jag tycker egentligen att politiska diskussioner, samtal och utfrågningar är bättre format än den här debatten när man ska försöka slå varandra i huvudet. Men det behövs ju debatter också, säger M-ledaren till TT.

"Sorgligt att skåda"

"SVT slarvade bort en av valrörelsens viktigaste kvällar", skriver DN:s Erik Helmerson. Han tycker att SVT inte kunnat förvalta en bra duelltradition, "utan i stället la tid på att låta Löfven gissa vilket som var Kristerssons favoritband". "Man måste kunna kräva mycket mer av SVT", tillägger Helmerson.

"För en gammal SVT-medarbetare var det sorgligt att skåda detta oväntade magplask", kommenterar K G Bergström i Expressen. "Oväntat därför att SVT hittills har skött valbevakningen exemplariskt".

Löfven och Kristersson får en ny chans i en liknande duell i TV4 nästa lördag, dagen före valdagen.