Läkemedelverket kan komma att tillåta ett cannabispreparat som riktar sig till barn med svåra former av epilepsi. Arkivbild.
Läkemedelverket kan komma att tillåta ett cannabispreparat som riktar sig till barn med svåra former av epilepsi. Arkivbild. Bild: Hasse Holmberg/TT

Cannabismedel för barn kan tillåtas

ANNONS

Ett cannabisläkemedel som riktar sig till barn kan bli godkänt i Sverige inom kort, rapporterar Sveriges Radio Ekot med hänvisning till Läkemedelsverket.

EU:s läkemedelsmyndighet rekommenderade i slutet av juli i år att läkemedlet Epidiolex ska bli tillåtet att sälja. Läkemedelsverket tror att detta kommer att bli verklighet redan i höst.

– Ja, det är vad man kan förvänta sig. Och det är då ett godkännande som gäller i samtliga länder inom EU, säger Per Claesson, cannabiskoordinator på Läkemedelsverket, till radion.

Läkemedlet ska förebygga epileptiska anfall hos barn med vissa svåra former av epilepsi, exempelvis Dravets syndrom, som kan ge den drabbade hundratals anfall per dag. Medicinen innehåller cannabisämnet CBD, men inte substansen THC som kan ge hallucinogena effekter.

ANNONS

Omkring 70 barn i Sverige lever med sjukdomen Dravets syndrom.

Medicinsk cannabis är inte godkänt som läkemedel i Sverige, men däremot kan läkare ansöka hos Läkemedelsverket om att få skriva ut det.

Den första licensen beviljades 2017. Sedan dess har Läkemedelsverket beviljat totalt runt 50 licenser.

ANNONS