Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Centerledaren Annie Lööf vill se mobila ungdomsmottagningar i hela landet.

C vill bygga ut mobila ungdomsmottagningar

Centern vill satsa 50 miljoner på att utveckla mobila ungdomsmottagningar för psykisk ohälsa.

Inspirationen till förslaget kommer från Region Skåne som sedan 2014 haft en mobil ungdomsmottagning. Det är en lastbil bemannad med till exempel barnmorskor och kuratorer som åker runt på orter som saknar underlag för en fast mottagning.

- Vi ser att andelen unga med psykisk ohälsa har fördubblats sedan mitten av 1980-talet. Det är en alarmerande utveckling, där vi också ser att psykisk ohälsa kryper allt längre ned i åldrarna, säger Annie Lööf.

Kostnaden för den mobila ungdomsmottagningen i Region Skåne är fem miljoner kronor per år, så 50 miljoner kronor skulle bidra till att starta liknande projekt i andra regioner, enligt Centerpartiet.

Stöd från socialministern

Förslaget får stöd från socialminister Annika Strandhäll (S).

"Jag besökte verksamheten i Skåne nyligen. De gör ett fantastiskt arbete och är något som fler landsting borde ta efter. Det är ett bra och intressant förslag från Centerpartiet. Vi är beredda att gemensamt diskutera frågan vidare", säger Strandhäll i ett pressmeddelande.

"Viktig signal"

Det blir upp till varje landsting och region att själv välja vilken form av mobil lösning man vill ha. Det kan till exempel handla om bussar liknande Blodbussen, men det kan också handla om så kallade pop up-lokaler eller att personal besöker grund- och gymnasieskolor via elevhälsan.

- Det här skulle vara en viktig signal om att välfärden och vården flyttar närmare unga människor i stället för att de ska behöva ta sig in till större städer för att få hjälp, säger Annie Lööf.