Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Centerpartiets rättspolitisk talesperson Johan Hedin (C). Bild: Jessica Gow/TT
Centerpartiets rättspolitisk talesperson Johan Hedin (C). Bild: Jessica Gow/TT

C vill att den som bryter anmälningsplikt ska kunna tas i förvar direkt

Centerpartiet vill skärpa reglerna kring brott mot anmälningsplikten. Förslaget var det mest konkreta som kom ut av riksdagsdebatten om hur man ska hantera personer som bedöms som säkerhetshot, men som inte kan utvisas.

Den särskilda debatten hölls på begäran av Moderaterna. Bakgrunden är att sex personer – bland dem Abdel Nasser El Nadi som tidigare varit rektor för Vetenskapsskolan – som anses utgöra ett hot mot rikets säkerhet släppts fria eftersom utvisningarna av dem inte kan verkställas.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell var i debatten mycket kritisk till hur regeringen hanterar frågan.

– De här personerna ska inte kunna röra sig fritt ute på gatorna. Jag är inte övertygad om att regeringen förstår vidden av problemet. Har regeringen någon plan? sa Johan Forssell.

LÄS MER: Tidigare rektorn som fruktas av Säpo: Abdel Nasser El Nadi

Vill återkalla medborgarskap

Han lyfte fram ett antal förslag som Moderaterna vill genomföra för att göra det svårare för extremister att verka i Sverige. Det handlar om att förändra lagen om särskild utlänningskontroll och införa diplomatiska garantier för att möjliggöra utvisningar som idag inte går att genomföra, mer pengar till Säpo samt en möjlighet att återkalla medborgarskap.

– För mig är det en gåta att man inte kan återkalla det svenska medborgarskapet, om en person har dubbla medborgarskap, sa han.

Det var i våras som de sex radikala islamisterna som bedömts utgöra ett hot mot rikets säkerhet togs i förvar. Att de ska utvisas är Säkerhetspolisen, Migrationsverket, Migrationsöverdomstolen och regeringen ense om. Problemet är att det inte går att verkställa utvisningarna, eftersom personerna riskerar tortyr eller dödsstraff i sina respektive hemländer.

LÄS MER: Sitter i Vetenskapsskolans nya styrelse – spred IS-propaganda

Damberg: "M har ingen annan plan"

Inrikesminister Mikael Damberg (S) konstaterade att partierna i stora drag är överens både om hur lagen ska tolkas och om att Sverige behöver göra mer för att bekämpa extremism.

– Moderaterna har ett högt tonläge, men jag hör inte att de har någon annan plan än oss, sa han.

Mikael Damberg pekade också på ett annat problem, som aktualiserats i och med situationen på Vetenskapsskolan – numera Safirskolan – i Göteborg, nämligen att Säpo som lagstiftningen ser ut i dag inte får informera om att det arbetar personer med terrorkoppling på skolan.

– Så kan vi inte ha det, sa han.

SD vill hålla folk i förvar

När utvisningen av de sex islamisterna inte gick att verkställas släpptes de på fri fot, med anmälningsplikt. Lagen medger inte att personer som inte är brottsmisstänkta eller dömda hålls i förvar. Sverigedemokraterna var det enda partiet som i debatten öppnade för att tänka om på den punkten.

– Det kan finnas fall då man kan ha folk i förvar på obestämd tid, sa Adam Marttinen.

Ingen höll med, men Centerpartiets Johan Hedin lanserade ett annat förslag: att den som inte sköter sin anmälningsplikt ska kunna tas i förvar direkt, och inte som i dag först efter fällande dom.

– Avsikten är att förhindra att de här personerna kan planera och genomföra illdåd i väntan på rättegång och dom, säger Johan Hedin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.