Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Centerns partiledare Annie Lööf talade på politikerveckan på Järvafältet i dag.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

C vill öka jämställdheten i integrationen

Centerledaren Annie Lööf hade med sig förslag för ökad jämställdhet när hon talade på Järvaveckan. Genom att till exempel betala ut försörjningsstöd till båda föräldrarna i en familj hoppas hon att kvinnors ekonomiska makt ska öka.

Annie Lööf ägnade en stor del av sitt tal på Spånga IP i nordvästra Stockholm åt jämställdhet. Enligt Lööf har mindre än hälften av alla kvinnor i landets utsatta områden ett jobb. Och det tar flera år längre tid för en utrikes född kvinna att få jobb jämfört med männen. I Rinkeby, strax intill, tjänar hälften av kvinnorna mindre på ett helt år än vad genomsnittssvensken gör på en månad, säger Lööf.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det gör mig så innerligt förbannad att människors förutsättningar i livet så uppenbart påverkas av vilket kön man har, säger hon.

Som barnbidraget

Centern föreslår därför att lagen ska ändras så att utbetalningen av försörjningsstödet går till både mannen och kvinnan i en familj. På samma sätt som barnbidraget fungerar.

- Många kommuner vittnar om att pengarna månad efter månad betalas ut till mannen i familjen. Att samhället på så sätt per automatik ger mannen kontroll över hushållets ekonomi, säger Annie Lööf.

I Växjö och Tingsryd har man redan genomfört detta och Centern tycker att det borde ske i hela landet.

Kräva aktivitet för stöd

Ett annat förslag är att kräva aktivitet för att få försörjningsstöd, till exempel svenskstudier, praktikplats eller jobbsök. Centern vill även satsa 40 miljoner kronor på "integrationsförskolor", där barnet går till förskolan med särskilt fokus på jämställdhet samtidigt som föräldern går på SFI-kurs i samma byggnad.

- Integration och jämställdhet. Det är frågor som valet i höst måste handla om. Att de som i dag inte känner sig som en del av samhället kan erbjudas en väg in i samhället, säger Annie Lööf.