Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Centerpartiets ledare Annie Lööf. Arkivbild.

C tappar stöd i ny undersökning

Centerpartiet tappar i stöd och ligger nu på 8,8 procent, enligt den senaste undersökningen från Sifo. Trenden är att C tappar väljare till Moderaterna.

Den negativa trenden för Centerpartiet är tydlig, skriver Svenska Dagbladet som publicerar undersökningen tillsammans med Göteborgs-Posten. I Sifos mätning för perioden 8–18 januari ligger C nu på 8,8 procent, jämfört med förra mätningen då partiet fick 10,2 procent. Partiet är nu långt ifrån toppnoteringen på 14,2 procent i mars 2017.

- De höga siffrorna för Centerpartiet var kanske uppblåsta på sätt och vis. Orsakerna till att många gick till C handlade till viss del mer om missnöje och en stark partiledare än Centerpartiets egen dragningskraft. C har inte en så bred profil i väljarnas ögon och nu har de svårare att behålla sina siffror, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, till TT.

Går tillbaka till M

Det ökade stödet till Centerpartiet kom från tidigare moderatväljare, men de väljer att gå tillbaka till M. M får nu 24,4 procent och partiet är därmed tillbaka på 2015 och 2016 års nivåer.

- M har lyckats återhämta sig från ett väldigt fall som inleddes våren 2017 och bottnade i juni 2017, framför allt för att man tagit rätt mycket från C och en del från SD.

Socialdemokraterna tappar från 29,3 i den förra mätningen till 27,8 procent nu. Partiet förlorar väljare i storstadsområdena till M och SD.

- Den stora utmaningen för Socialdemokraterna är att lyckas vinna väljare under 50 år och i storstäderna, säger Toivo Sjörén.

KD ligger värst till

Flera partier ligger kring fyraprocentsspärren, och där ligger Kristdemokraterna sämst till med 2,9 procent.

Stödet för Alliansen är 41,2 procent medan S, MP och V tillsammans får 39,6 procent.

Alla förändringar från den tidigare mätningen ligger inom den statistiska felmarginalen.