Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Annie Lööf stödjer inte det misstroende som oppositionen vill väcka mot justitieminister Morgan Johansson.  Bild: Stefan Jerrevång/ TT
Annie Lööf stödjer inte det misstroende som oppositionen vill väcka mot justitieminister Morgan Johansson. Bild: Stefan Jerrevång/ TT

C stöder inte misstroende mot Johansson

Centerpartiet kommer inte att stötta den misstroendeförklaring som SD aviserat mot justitieminister Morgan Johansson (S). Det meddelade partiledaren Annie Lööf på twitter under morgonen.
"Vi står bakom den kritik som KU riktade mot honom igår, men det motiverar inte ett misstroende", twittrar Lööf.

SD vill förtidspensionera justitieminister Morgan Johansson från sin post. Det stod klart under torsdagen när partiet kom med beskedet att man väcker misstroendeförklaring.

– Vi har kommit till en punkt där den enskilt viktigaste kriminalpolitiska åtgärden är att förtidspensionera Morgan Johansson, sa SD:s gruppledare Henrik Vinge vid en frågestund i riksdagen.

Vad har hänt?

  • Efter en vår med många skjutningar väckte SD misstroende mot inrikes- och justitieministern Morgan Johansson (S). Det backades upp av M, KD och L.
  • Statsministern Magdalena Andersson ilsknade till och meddelade att hela regeringen avgår om hennes minister avsätts.
  • På tisdag röstar riksdagen om saken. Om högeroppositionen lyckas få med sig ytterligare en röst ser det ut att bli regeringskris.

Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna stöttar förslaget.

Bakgrunden till deras missnöje med justitieministern är våren som präglats av gängvåld och ovanligt många skjutningar. Partierna menar att Morgan Johansson missköter sitt jobb.

Efter att det stod klart att partierna till höger stöder ett misstroende meddelade en uppenbart irriterad Magdalena Andersson att hon tänker avgå om hennes justitieminister faller.

Hon menar att partiernas agerande är oansvarigt.

– Det här är farligt på riktigt. Vi befinner oss nu tre månader före ett ordinarie val, och det pågår ett krig i vårt närområde. Vi befinner oss i ett känsligt läge för vår Natoansökan. Att då skapa politisk oreda och osäkerhet är fullständigt oansvarigt, sa statsministern på en pressträff.

C stödjer inte förslaget

Under fredagen meddelade Centerpartiets partiledare, Annie Lööf, att partiet inte stödjer förslaget. För att misstroendeförklaringen ska gå igenom saknar oppositionen en röst i riksdagen.

Redan på torsdagen skrev hon att hon tycker att möjligheten att avsätta någon missbrukas, och nu skriver hon på Twitter att hon att Centerpartiet delar den hårda kritik som Konstitutionsutskottet bland annat har riktat mot Morgan Johansson.

Men hon menar att kritiken inte räcker för att motivera ett misstroende.

Den som kan fälla avgörandet, när riksdagen ska rösta på tisdag, är den politiska vilden och tidigare vänsterpartisten Amineh Kakabaveh (-).

LÄS OCKSÅ: Regeringen avgår om Morgan Johansson fälls

LÄS OCKSÅ: Hård kritik mot ministern efter dödsskjutningar: ”Skyller ifrån sig”

LÄS OCKSÅ: Tro inte att det handlar om skjutningarna

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.