Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bilder: Facebook/TT

C ställer ultimatum: Vi eller SD

Centerpartiet har gjort ett utspel om Moderaternas föreslagna öppning om förhandlingar med SD. – Moderaterna måste välja, säger Anders W Jonsson, förste vice ordförande och gruppledare i riksdagen till SVT.

– Jag skulle bli djupt förvånad om de skulle välja SD. Moderaterna måste vara ärliga. Antingen ingår de i Alliansen eller så gör de inte det. För Centerns del blir det aldrig aktuellt att förhandla med SD, säger Anders W Jonsson, förste vice ordförande och gruppledare i riksdagen till SVT

Beslutet kom efter att Moderaterna med Anna Kinberg Batra i spetsen förra veckan föreslog att Alliansen skulle lägga fram en gemensam budget, något som i förlängningen skulle leda till att regeringen fälls – med stöd av Sverigedemokraterna. Kinberg Batra uppgav att hon kunde tänka sig att förhandla med SD i utskotten. 

Det är detta som Centern nu vänder sig mot. 

LÄS MER: Björklund: "Man ställer inte ultimatum inom Alliansen"

Lööf tonar ned

Annie Lööf har dock gått ut på Twitter och tydliggjort att Centern i nuläget inte har några planer på att lämna Alliansen. 

– Just nu är det många nyhetsflashar om att C ska lämna Alliansen. Det finns överhuvudstaget ingen grund i det. Däremot kommer C inte börja förhandla med SD om sakpolitik i riksdagens utskott, men det spräcker ju inget regeringsalternativ, skriver C-ledaren i en längre kommentar.

– C är en grundbult i Alliansen och vi kommer givetvis inte lämna. Alliansen är vårt tydliga regeringsalternativ, skriver hon. 

Bild på Lööf och Åkesson

Hon har tidigare under tisdagen lagt upp en bild på sig själv skrattandes med Jimmie Åkesson på sin Facebook. Hon skriver bland annat att C inte har några problem med att prata, skratta och sitta tillsammans med SD.

– Det vi däremot INTE gör – det är att kompromissa och förhandla. Där drar jag gränsen men fortsätter givetvis att prata. Hyfs, kallas det. Så är jag uppfostrad och så uppfostrar jag min dotter, skriver hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.