Annie Lööf stödjer inte det misstroende som oppositionen vill väcka mot justitieminister Morgan Johansson.
Annie Lööf stödjer inte det misstroende som oppositionen vill väcka mot justitieminister Morgan Johansson. Bild: Stefan Jerrevång/ TT

C stöder inte misstroende mot Johansson

Centerpartiet kommer inte att stötta den misstroendeförklaring som SD aviserat mot justitieminister Morgan Johansson (S). Det meddelade partiledaren Annie Lööf på twitter under morgonen. "Vi står bakom den kritik som KU riktade mot honom igår, men det motiverar inte ett misstroende", twittrar Lööf.

ANNONS
|

SD vill förtidspensionera justitieminister Morgan Johansson från sin post. Det stod klart under torsdagen när partiet kom med beskedet att man väcker misstroendeförklaring.

– Vi har kommit till en punkt där den enskilt viktigaste kriminalpolitiska åtgärden är att förtidspensionera Morgan Johansson, sa SD:s gruppledare Henrik Vinge vid en frågestund i riksdagen.

Vad har hänt?

  • Efter en vår med många skjutningar väckte SD misstroende mot inrikes- och justitieministern Morgan Johansson (S). Det backades upp av M, KD och L.
  • Statsministern Magdalena Andersson ilsknade till och meddelade att hela regeringen avgår om hennes minister avsätts.
  • På tisdag röstar riksdagen om saken. Om högeroppositionen lyckas få med sig ytterligare en röst ser det ut att bli regeringskris.

Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna stöttar förslaget.

Bakgrunden till deras missnöje med justitieministern är våren som präglats av gängvåld och ovanligt många skjutningar. Partierna menar att Morgan Johansson missköter sitt jobb.

Efter att det stod klart att partierna till höger stöder ett misstroende meddelade en uppenbart irriterad Magdalena Andersson att hon tänker avgå om hennes justitieminister faller.

ANNONS

Hon menar att partiernas agerande är oansvarigt.

– Det här är farligt på riktigt. Vi befinner oss nu tre månader före ett ordinarie val, och det pågår ett krig i vårt närområde. Vi befinner oss i ett känsligt läge för vår Natoansökan. Att då skapa politisk oreda och osäkerhet är fullständigt oansvarigt, sa statsministern på en pressträff.

C stödjer inte förslaget

Under fredagen meddelade Centerpartiets partiledare, Annie Lööf, att partiet inte stödjer förslaget. För att misstroendeförklaringen ska gå igenom saknar oppositionen en röst i riksdagen.

Redan på torsdagen skrev hon att hon tycker att möjligheten att avsätta någon missbrukas, och nu skriver hon på Twitter att hon att Centerpartiet delar den hårda kritik som Konstitutionsutskottet bland annat har riktat mot Morgan Johansson.

Men hon menar att kritiken inte räcker för att motivera ett misstroende.

Den som kan fälla avgörandet, när riksdagen ska rösta på tisdag, är den politiska vilden och tidigare vänsterpartisten Amineh Kakabaveh (-).

LÄS MER:Regeringen avgår om Morgan Johansson fälls

LÄS MER:Hård kritik mot ministern efter dödsskjutningar: ”Skyller ifrån sig”

LÄS MER:Tro inte att det handlar om skjutningarna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS