Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Från vänster förstanamnet Fredrick Federley, nomineringskommitténs ordförande Jonas Naddebo, Abir al-Sahlani, och Emma Wiesner, andra och tredje namn på förslaget till EU-lista för Centerpartiet.

C ska ta strid mot ytterkantshöger i EU-valet

Centern ser även EU-valet som ett värderingsval, där högerpopulister och nationalister som Sverigedemokraterna är huvudmotståndare. EU-parlamentarikern Fredrick Federley föreslås som partiets toppnamn.

Centerns nomineringskommitté är färdig med sitt förslag för de tio första namnen på EU-valsedeln inför valet till EU-parlamentet i maj nästa år.

Kommitténs ordförande Jonas Naddebo säger att värderingar kommer att bli minst lika viktiga i valet till EU-parlamentet som i årets riksdagsval.

Centern utlyste även riksdagsvalet till ett "värderingsval" och fokuserade mycket på Sverigedemokraterna som huvudmotståndare.

- Det finns rätt mörka krafter över hela unionen som vill ställa land mot land, religiös grupp mot religiös grupp, säger det föreslagna toppnamnet på valsedeln, Fredrick Federley.

Duckar i regeringsfrågan

Han är i dag Centerns enda EU-parlamentariker. Federley utgår från att "ytterhögerblocket" kommer att växa i EU-valet, inklusive Sverigedemokraterna. Federley kommer att ta strid för migranters rättigheter, jämställdhet, hbtq-frågor och för klimatet.

Målet är att öka väljarstödet och få fler mandat.

- Vi känner oss hyggligt säkra på två, å andra sidan ska vi ha stor ödmjukhet inför att det är ett halvår kvar till valet och mycket kan hända. Men minst två, skulle jag vilja säga, säger Federley.

Federley sitter som andre vice partiordförande i partistyrelsen där man nu diskuterar vilket regeringsalternativ man ska stödja. Han vill dock inte svara på hur Centerns fokus i EU-valet påverkar vilken regering man vill ha.

- Vi har interna processer som behandlar den och andra regeringsfrågor, säger Federley till TT.

Men att ge Sverigedemokraterna politiskt inflytande finns, enligt honom "inte på kartan".

Tidigare riksdagsledamot

Som andra namn på Centerns EU-valsedel föreslås Abir Al-Sahlani. Hon är före detta riksdagsledamot och arbetar i dag för Centerns riksorganisation.

- För min del är det en ödesfråga om vi mäktar med att skapa en union där din hudfärg och ditt modersmål inte spelar någon roll, säger Al-Sahlani.

Hon lyfter själv fram att hon kom som flyktingbarn till Sverige och att hennes bakgrund har gjort henne bra på att samla människor från hela det politiska spektrat.

Som tredje namn på EU-listan föreslås Emma Wiesner, civilingenjör med energi som område och analytiker i teknikkonsultföretaget Sweco. Hon har jobbat för näringslivet i Bryssel och varit engagerad i Centerns studentförbund.