Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

C: Sänk skatten i nordvästra Sverige

Centern vill sänka skatten för invånare i glesbygd i nordvästra Sverige.
Satsningen kostar staten 2,9 miljarder kronor per år.

Centern anser att skatteklyftan mellan stad och landsbygd i Sverige är orättvis.

Partiledaren Annie Lööf pekar på att den genomsnittliga kommunalskatten i de nordvästra delarna av Sverige är 33,83 kronor jämfört med 29,82 kronor i Stockholm.

Det innebär att en genomsnittlig inkomsttagare i de nordvästra delarna av Sverige betalar 3 700 kronor mer i skatt årligen.

Sämre service

– Trots det får den personen vänta längre på en ambulans när man blir sjuk och längre på polisen när det blir inbrott, säger Lööf.

– Det är en djup orättvisa.

Centern tycker att denna skatteklyfta är orimlig. Därför föreslår partiet ett förhöjt grundavdrag på 11 000 kronor för dem som bor i glesbygdskommuner i nordvästra Sverige, stödområde A och B.

Enligt Lööf skulle skattesänkningen gynna 1,2 miljoner människor och innebära 3 700 kronor mer i plånboken för medianinkomsttagaren i berörda områden.

Hoppas fler stannar

Lööf anser att förslaget kompenserar landsbygden för de unika geografiska och demografiska utmaningar människor där står inför. Hon hoppas att mer pengar i plånboken kan påverka människors beslut att bosätta sig i en glesbygdskommun.

– Kommunerna behöver fler kommuninvånare. Då är det här ett sätt att se till att människor vill bo kvar eller flytta till landsbygden, säger Lööf.

Enligt Centern måste i snitt hundra arbetsföra personer försörja 88 äldre och barn i glesbygden. I till exempel Pajala ska samma antal personer försörja 109.

I Stockholm så är den så kallade försörjningskvoten 56,7 äldre och barn på hundra arbetsföra personer.

Grön skatteväxling betalar

– Det här är dramatiska skillnader, säger Lööf.

– Det handlar om rättvisa. Att det ska vara likvärdiga villkor oavsett var man bor.

Centern kommer att lyfta förslaget i kommande budgetförhandlingar med regeringen under mandatperioden, men det hinns inte med att lansera inför höstens budgetförhandlingar.

Annie Lööf tror att förslaget skulle kunna rymmas inom den gröna skatteväxling på totalt 15 miljarder kronor som S, MP, C och L kommit överens om att genomföra.

Maria Davidsson/TT

Beri Zangana/TT

Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) under Centerpartiets dag på politikerveckan i Almedalen.. Bild: Adam Ihse /TT