Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Centerledaren Annie Lööf håller jultal i Stockholm.

C lanserar förslag efter metoo-upprop

Centerpartiet vill stärka undervisningen om sex och samlevnad i skolan. Det ska också bli obligatoriska ämnen på lärarutbildningen, föreslår Centerledaren Annie Lööf i sitt jultal där hon också markerar mot antisemitism.

Lööf ägnade en stor del av sitt tal i Stockholm åt de många metoo-uppropen som blottlagt övergrepp, ofredanden och trakasserier. Det är en revolution som skett under hösten, säger hon.

- Det här är en historisk vändpunkt. Det finns ett före och ett efter metoo, säger Lööf och tillägger att "vi ska se till att män som tafsar inte kommer undan".

Det gäller överallt, i hela samhället. Även inom Centerrörelsen, understryker hon och uppmanar alla kvinnor, oavsett yrke, position eller ålder i samhället att fortsätta berätta.

Mer normer

Mer måste göras, inte minst i skolan, framhåller hon och föreslår bättre undervisning om sex och samlevnad i skolan.

- Vi behöver tidigt prata om normer och värderingar. Om hur vi beter oss mot varandra, säger Lööf.

C anser att sex och samlevnad ska bli ett obligatoriskt ämne för alla som utbildar sig till lärare, för att de ska vara bättre rustade att ta diskussioner och gripa in i olika situationer.

Många av de berättelser som kommit fram i metoo-uppropen handlar om händelser på jobbet. Centern anser att det måste bli lättare att göra sig av med personer som begår övergrepp på jobbet. Det kan ske genom att en uppsägning inte ska kunna ogiltigförklaras mer än ett halvår.

- Det gör att personer som misskött sig eller betett sig illa snabbare får lämna arbetsplatsen, säger Lööf.

Ett underbetyg

Hon föreslår också högre straff för alla sexualbrott, till exempel samtliga våldtäktsbrott.

- I dag får man för låga straff utdömt, brottsoffret måste få upprättelse, säger Lööf.

I talet tar Lööf också avstånd mot antisemitism i alla dess former.

- Det är nu vi behövs, det är nu vi måste stå upp för anständigheten, säger Lööf med anledning av attackerna på judiska lokaler i Malmö och Göteborg och andra antisemitiska yttringar den senaste tiden.

- Att judar inte känner sig säkra är ett underbetyg mot vårt arbete mot extremism, oavsett om det kommer från högerextrema, vänsterextrema eller islamistiska extremister, säger Lööf och tillägger att rättsstaten måste "markera kraftfullt".