Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

C lägger tre miljarder på reformer 2018

Centern föreslår reformer på tre miljarder kronor för 2018 i sin vårmotion. Pengarna ska bland annat gå till vård, polisen och landsbygden.

- Vi vill med reformerna se till att vi hindrar att Sverige klyvs, säger Centerledaren Annie Lööf.

Centern vill till exempel avsätta en miljard kronor för att förbättra tillgängligheten i vården i landet, satsa på fler poliser och lägga 200 miljoner kronor mer årligen i kampen mot terrorism.

- De stora regionala skillnaderna i tillgänglighet till vård är helt oacceptabla. Tillgången till vård kan inte bero på var man bor, säger Lööf.

C vill att den som flyttar till Norrlands inland ska kunna få studielån avskrivna med tio procent per år. De vill också ta bort fastighetsskatten på tomma näringslokaler på landsbygden och rusta regionala järnvägar.

Satsningarna ska betalas genom avskaffade arbetsmarknadsutbildningar, höjt skatte- och tulltillägg och minskad rätt till sjukersättning, tidigare kallat förtidspension, för flyktingar som fått uppehållstillstånd.

År 2019 vill Centern införa en arbetsförmedlarpeng och lägga ned Arbetsförmedlingen. Pengen ska gå till privata aktörer som får betalt när den arbetslöse fått och har haft ett jobb en viss tid.

- Det krävs hård kontroll och hårda krav på uppföljning och certifiering för att arbetsförmedlarpengen ska fungera, säger partiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström.