Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson ser gärna en regeringskoalition mellan Alliansen och Miljöpartiet. Arkivbild.

C-kritik mot M och S – borde samarbeta

Centern kritiserar M och S för att visa för lite samarbetsvilja i regeringssamtalen.

Centern har inga planer på att släppa kravet på att en eventuell Alliansregering måste ha stöd över blockgränsen. Michael Arthursson tycker inte att det spåret prövats fullt ut. Och han ger både Moderaterna och Socialdemokraterna skulden.

Han tror att viljan är svag eftersom det är "väldigt ovant "på riksnivå för socialdemokrater och moderater att ha ett organiserat samarbete på det viset.

- Det är en fullt möjlig lösning om man bara kan vänja sig vid tanken.

Centerns partisekreterare menar att M och S måste börja tänka om, eftersom de inte längre ens har hälften av mandaten i riksdagen.

Nya talmanssamtal

Statsminister Stefan Löfven ska på måndag lämna sin slutrapport till talmannen Andreas Norlén (M) om försöken att bilda en ny regering.

Inget tyder på att det skett något genombrott. Talmannen har redan bjudit in samtliga partiledare till nya samtal på måndag för att få del av "deras reaktioner och kommentarer".

TT: Borde Annie Lööf (C) nu få talmannens uppdrag att sondera för en ny regering?

- Det vet jag inte. Det är väl mest naturligt att det är någon av de två största partiernas ledare som sonderar och är regeringsbildare, säger Arthursson.

Nytt politiskt landskap?

Centern ser också ett annat spår än S-spåret som allt hetare. Det är ett samarbete mellan Alliansen och Miljöpartiet.

- Vi kan se runt om i Sverige att det blir allt fler ställen där Alliansen och MP styr tillsammans, säger Arthursson.

Han pekar på sådana blocköverskridande styren i landstinget i Uppsala och Stockholm, i region Västra Götaland och i flera kommuner.

- Det är ett nytt politiskt landskap som är lovande och MP kan vara en bra samarbetspart för Alliansen, säger han.

TT: Borde Ulf Kristersson (M) föra mer djupgående samtal med MP om han får tillbaka talmannens uppdrag?

- Det kan vara ett bra spår. Vi kan se att det är det som gett effekt i kommuner och landsting runt om i Sverige, säger Arthursson.

MP räcker ej

Alliansen och MP räcker dock inte för att bilda en majoritet i riksdagen.

- Även om man inte har majoritet i riksdagen så är man större än S och V ihop och då skapas nya förutsättningar för att en sådan konstellation skulle kunna styra, säger Arthursson.

C vill, förutom mer inriktade regeringssamtal, att man får igång konkreta samtal om blocköverskridande samarbete i sakpolitiska frågor.

På riksnivå vill M att man provar att få till stånd en Alliansregering, även om den är beroende av stöd av Sverigedemokraterna. Det säger C fortsatt nej till.

- Att Alliansen styr med något slags stöd från SD det finns ju ingenstans i kommuner och landsting i Sverige, säger Arthursson.

Vill dämpa tonläget

TT: Hur är stämningen mellan C och M?

- Mellan partiledningarna och gruppledarna så har vi ett bra samtalsklimat även när vi har olika åsikter om hur olika frågor ska lösas, säger Arthursson.

- Men det är klart att om det kommer hård kritik från anonyma företrädare från andra partier så förbättrar inte det förutsättningarna för samarbete. Vi borde hålla ett mer lugnt tonläge i det här läget och söka lösningar.

TT: Hur besvärande är det att det kommer kritik från M-håll mot C?

- Det är lite onödigt. Vi behöver hitta ett samtalsläge där vi håller ihop och titta på hur vi gemensamt kan hitta lösningar framåt.