Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En polisbil räcker för att täcka hela södra Lappland. Nu riktar en centerpolitiker skarp kritik mot polisledningen. Arkivbild.

C-kritik mot få polisbilar i södra Lappland

En polisbil ska täcka södra Lappland under vardagsnätter – ett område nästan lika stort som Danmark. Nu riktar centerpolitikern Helena Lindahl skarp kritik mot polisledningen och rikspolischef Dan Eliasson.

- Hur ska poliserna kunna klara av sitt jobb och hur ska deras och medborgarnas säkerhet kunna garanteras? Men det tog polisledningen inte hänsyn till. Utan Dan Eliassons polisledning drog det här till domstol. Jag ska inte sätta mig över juridiska beslut, men jag kan i alla fall tycka att det är helt åt skogen, säger Helena Lindahl, Centerpartiets näringspolitiske talesperson, i ett inlägg på Facebook.

Polisens huvudskyddsombud i polisregion Nord har krävt minst två polisbilar under vardagsnätter för att täcka de berörda områdena: Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Dorotea, Åsele och Lycksele kommun. Men polisledningen håller inte med och har drivit frågan vidare och fått rätt både i förvaltningsrätten och i kammarrätten.

- Jag tycker att det är obehagligt att staten genom juridiska processer kan göra 30 000 personer i Västerbottens inland till andra klassens medborgare genom att se till att hela det här området i princip får vara utan polis, säger Lindahl i inlägget.

Hon avslutar inlägget med att kräva att Dan Eliasson omprövar beslutet.

- Kanske tycker han att det är för obehagligt att gå till regeringen och kräva mer. Men då borde du avgå Dan Eliasson och ägna dig åt din partibok på heltid i stället.