Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Mannen försökte lura ett loppis i Alingsås. Obs: Genrebild. Bild: Robert Henriksson / SvD / TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bytte prislappar på secondhand-loppis

Mannen bytte ut prislapparna på en secondhand-loppis för välgörande ändamål och försökte lura arrangören på ynka 66 kronor – och det blev en dyrköpt läxa.
Nu väntar böter på 7 800 kronor för ringa bedrägeri.

Händelsen inträffade på en av Alingsås secondhand-loppisar i mitten på juni i år och vad mannen inte visste var att butikens civila väktare hade upptäckt honom.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Han bytte prislappen på ett par simfötter från 50 till 20 kronor. Han sänkte också priset på en grillpensel från 28 till 10 kronor och en knivslip från 30 till 12 kronor.

I polisförhören berättar vakten att han såg hur mannen först rev av prislappen på en vara på fritidsavdelningen och för att sedan gå vidare till elektronikavdelningen där han tog en prislapp från en annan vara och klistrade på varan från fritidsavdelningen.

Greps vid kassorna

Därefter fortsatte mannen till hemavdelningen där han rev av prislappen på en grillpenseln och satte på en ny och sedan gjorde han likadant med en knivslip.

Därefter gick mannen till kassorna där han betalade 42 kronor istället för 108. Polisen tillkallades och mannen greps precis när han passerat kassorna och förhördes på platsen.

Mannen, som är i 50-årsåldern, har erkänt brottet och angav som skäl i polisförhöret att han tyckte att varorna var för dyra. Samtidigt uttryckte han att det var "dumt gjort" och att det aldrig kommer hända igen. Han erbjöd sig också att betala mellanskillnaden vilket att han också gjorde.

Ses som ringa brott

Om en misstänkt erkänner att han eller hon har begått ett brott och det är klart vad det ska bli för straff, kan åklagaren meddela ett så kallat strafföreläggande, vilket har skett i det här fallet.

Mannen bedöms att begått gärningen med uppsåt och ha gjort sig skyldig till ringa bedrägeri. Då butikens förlust inte bedöms vara av "väsentlig storlek", ska brottet ses som ringa.

Mannen straffas med 30 dagsböter a 260 kronor, det vi säga 7 800 kronor. Om summan inte betalas in i tid väntar åtal.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.