Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Byt ut Marie Hessle"

Byt ut Marie Hessle, kräver fem riksdagspartier. De anser att samordnaren för de apatiska barnen är fördomsfull och cynisk.
I går kom den första rapporten från regeringens "nationella samordnare för barn i asylprocessen med uppgivenhetssymtom". Samordnaren Marie Hessle ska försöka svara på varför barn blir devitaliserade eller apatiska.
Men redan innan den delen av undersökningen har startat har Hessle uttalat sig om tänkbara orsaker. Bland annat visade TV4 i går ett utdrag ur tysk tv där Marie Hessle spekulerar i att barnen blir apatiska därför att föräldrarna tvingat dem att ljuga eller därför att de hellre vill vara i hemlandet.
"Väldigt cyniskt", skriver företrädare för centern, folkpartiet, kristdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet, som kräver att Marie Hessle byts ut.
Rent beställningsjobb
Hessle själv ger inte mycket för TV 4:s inslag.
- Intervjun gjordes i höstas, alldeles efter jag tillträdde mitt uppdrag. I den en timma långa intervjun väckte jag en del frågor och funderingar. De har klippts ihop till oigenkännlighet, säger Marie Hessle.
- Hon har också i radio talat om att de här barnen smyger upp på nätterna och därmed antytt att de simulerar. Det är tydligt att hon redan bestämt vad hon tycker och då är hon ju olämplig som utredare, säger vänsterpartiets flyktingpolitiska talesperson Ulla Hoffmann.
Marie Hessle har dock inga som helst planer på att lämna sitt uppdrag.
- Det kritikerna ägnar sig åt är väl politik, förmodar jag. Jag är inte politiker och tänker inte heller delta i den debatten, säger hon.
Centerns Birgitta Carlsson anser att utredningen är ett rent beställningsjobb från regeringen.
- Det råder ingen tvekan om att det är så. Barnen och föräldrarna ska misstänkliggöras. Det här är helt sjukt! säger hon.
Läkare delar kritiken
Miljöpartiets Gustav Fridolin tror att utredningen medvetet försöker undvika uppgifter som tyder på att barnen varit utsatta för förföljelse i hemlandet. När utredningen skickade ut en enkät till svenska barnläkare fanns det inte med några frågor om vad barnens upplevelser i hemlandet:
- Många av de här barnen har varit med om fruktansvärda saker, de har blivit våldtagna eller sett släktingar bli dödade. Då är det väl inte så konstigt att de går in i ett depressivt tillstånd? säger han.
Överläkaren Göran Bodegård, som ska fungera som rådgivare åt utredningen, delar kritiken mot utredningens arbetsmetoder.
- Eftersom man inte frågar om barnens upplevelser i hemlandet kommer man inte att få några svar som handlar om det. Då kan man heller inte dra några slutsatser, säger han.
Utredningen ska också svara på frågan om det här bara förekommer i Sverige. Det sker genom en enkät, som skickas till frivilligorganisationer i olika europeiska länder. Hittills har bara ett mindre antal svarat, men av dem är det bara norska och finska organisationer som känt igen problemet.
I början av nästa år räknar Marie Hessle och sociologdocenten Nader Ahmadi att presentera en fördjupningsrapport.
- Det vi arbetar med är en sociologisk studie. Jag kan hålla med om att det skulle behövas en medicinsk studie också, men som sagt, det ingår inte i mitt uppdrag, säger Marie Hessle.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.