Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Överbefälhavare Micael Bydén besöker försvarsövningen Aurora 17.

Bydén: Vi tänker inte bort några scenarion

ÖB Micael Bydén är väldigt trött på att svara på frågor om det så kallade "sjudagarsförsvaret", säger han i Ekots lördagsintervju.

"Vi kan försvara oss mot ett angrepp med ett begränsat mål. Vi talar om ungefär en vecka på egen hand", sade den dåvarande överbefälhavaren Sverker Göranson till Svenska Dagbladet 2013.

- Det var några år sedan nu. Han sade det i en specifik kontext om Sverige hamnar ensamt i en väpnad konflikt, svarar ÖB Micael Bydén.

Sverige har tagit ett antal steg framåt sedan dess, fortsätter han. Fler soldater och sjömän utbildas i dag, förbanden är välbemannade och försvaret har bra med materiel.

- De grundläggande miltära förmågorna måste vara relevanta över tiden. Men det är också nya hot och risker, bland annat på cyberområdet. Här gäller det att komma så långt att vi måste påverka de som vill oss illa.

Även om Sverige skulle angripas på flera platser samtidigt är försvaret berett, anser ÖB.

- Vi tänker inte bort några scenarion. Påverkanskampanjer, cyberhot och underrättelser som hämtas från inhemska IT-system. Vi kommer att göra allt vi kan, men vi är samtidigt i en beroendesituation med andra myndigheter. Det handlar om samverkan. Det är inte bara en fråga för det militära försvaret, säger Bydén.