Buss i frontalkrock – tjugotalet skadade

På måndagen krockade en buss och en bärgningsbil i Stockholm län. Totalt skadades tjugotalet, varav 12 personer fick föras till sjukhus. En av dem var busschauffören, som skadades allvarligt. Under förmiddagen startade polisen en brottsutredning.
– Tekniker och haverikommissionen ha ringts till platsen, säger Ola Österling, polisens presstalesperson i Stockholm.

ANNONS
|

Tjugotalet personer skadades efter en frontalkrock mellan en buss och bärgningsbil på Stavsnäsvägen i Värmdö kommun i Stockholm på måndagsmorgonen. Fyra personer blev allvarligt skadade och totalt 12 personer fördes till sjukhus, enligt polisen i Stockholms län.

– Busschauffören var fastklämd och tjugotalet personer fick skador av olika grad, säger Niklas Nordvall, ledningsoperatör vid Räddningcentral mitt i Stockholm.

Föraren fördes till sjukhus i helikopter och räddningscentralen fortsatte hjälpa de inblandade i olyckan. Hela vägen är i nuläget avspärrad.

Enligt polisen råder det extremhalka på platsen, men exakt hur olyckan har gått till är inte ännu fastställt.

Polisen misstänker inget brott i nuläget, men startar en utredning om vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada för att utesluta detta. Vid 11-tiden meddelade polisen att sjukvårdsinsatsen på platsen var avslutad.

ANNONS

– Tekniker och haverikommissionen ha ringts till platsen. Vi går nu från akutläge till brottsutredande läge, säger Ola Österling, polisens presstalesperson i Stockholm.

Samtidigt undersöker man hur trafiken skulle kunna ledas om, eftersom olyckan ledde till att vägen är avspärrad. Den väntas vara avstängd i båda riktningar fram till klockan fyra i eftermiddag.

”Blev mest chockad”

I närheten av olycksplatsen bor Eva Zetterberg, 77. Hon såg inte själva krocken men hon hörde räddningshelikoptrarna.

– Det känns himla obehagligt. Det är första halkan den här hösten och en smal väg. Så man kanske inte är så försiktig utan man kör ganska fort, säger hon.

Har du hört talas om någon så allvarligt olycka i området tidigare?

– Nej det har jag faktiskt inte, säger Eva, som har bott i området i tio år.

Intill henne står barnbarnet Viktor Zetterberg, 16. Han bor en bit från olycksplatsen och skulle ta bussen till skolan när han märkte det var stopp i trafiken.

– Jag kom inte så långt, så jag började vandra hit från Strömma. Längs vägen såg jag flera poliser och bilar som stod i kö. Då fattade jag att någonting hade hänt, säger han.

Viktor gick hem till sin farmor Eva, som i sin tur blev lättad över att barnbarnet inte befann sig på just den bussen.

ANNONS

Vad tänkte du när du hörde att det skett en olycka med så många inblandade?

– Jag blev mest chockad. Först fick jag höra att busschauffören var skadad och sedan att flera fått åka iväg till sjukhuset, säger Viktor.

Vad han vet just nu så känner han ingen som var med på olycksbussen, men han brukar rätt ofta åka bussen som passerar hållplatsen Herrviksnäs på Stavsnäsvägen, bland annat till skolan.

Enligt Viktor är det få som använder de bälten som finns på bussarna, men att han själv kommer att tänka på det mer nu, speciellt när det är halt.

Hur känns det att du brukar åka bussen varje dag till skolan?

– Jag blev ju lite nervös. Nu när jag vet att en buss precis krockat och vägarna är hala, att det ska hända igen när jag åker buss framöver.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS